NPO gaat diverse amusements-programma’s schrappen
donderdag 23 mei 2019

NPO gaat diverse amusements-programma’s schrappen

De NPO schrapt vier amusementsprogramma’s die te weinig jonge kijkers trekken. Behalve Een tegen 100 (AVROTROS), het spelprogramma dat al naar RTL is verhuisd, stopt de publieke omroep met The Graham Norton Show (BNNVARA), Dynamo Live At The O2 (BNNVARA) en Smaakt naar Meer (MAX).

In totaal voldoet bijna de helft van alle amusementsprogramma’s bij de publieke omroep niet aan de eisen van de nieuwe Mediawet. Verandert er niets dan verdwijnen komend jaar nog diverse titels. Het zijn de eerste zichtbare consequenties van de nieuwe regels die onder voormalig staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) zijn ingevoerd. Dekker wilde een eind maken aan ‘plat vermaak’.

Hij wilde af van programma’s als Ranking the Stars en Bananasplit. De publieke omroep zou met amusement oneerlijke concurrentie bieden aan de commerciële omroepen. Sinds januari 2017 is amusement alleen toegestaan als het nut heeft. Als de kijker er iets van opsteekt, óf als een programma bovengemiddeld veel ‘moeilijk bereikbare kijkers’ trekt – jonge kijkers dus.

Andere programma’s die ter discussie staan zijn De Curling Quiz, Eén van de Acht, Animal Crackers en De Grote Songfestivaltest. Jan Slagter, directeur van Omroep MAX, noemt de selectiviteitstoets “pure leeftijdsdiscriminatie”. Naar Smaakt naar Meer, het napraatprogramma van Heel Holland Bakt, keken gemiddeld 1,3 miljoen mensen, maar te weinig kijkers waren onder de vijftig jaar.

Bron: NRC/BM

Bericht delen