dinsdag 16 januari 2018

Nostalgie met Koot en Bie

Onder de titel Nostalgie met Koot en Bie brengt NostalgieNet het unieke duo terug op het scherm. Voor de eerste maal op zondagavond 16 maart en vervolgens iedere zondagavond. Het programmeren van Koot en Bie past in het beleid van de themazender om de meest geliefde programma’s uit het recente verleden opnieuw te kijk aan te bieden.

De huidige publieke en commerciële zenders kunnen binnen hun uitzendschema’s immers niet aan deze intense wens van de kijkers voldoen.

Van 1966 tot 1998 schreven Kees van Kooten en Wim de Bie nationale televisiegeschiedenis. Dit deden zij op een nooit eerder vertoonde, uniek humoristische wijze en in tientallen programmavormen. Door het spelen van een eindeloze reeks ‘vaderlandse standaardtypes’ hielden zij onze samenleving een heilzame lachspiegel voor, waarin generatie na generatie zich herkende.

Onder de paraplu van het in 1974 opgerichte Simplisties Verbond bevolkte een stoet van landgenoten hun satirische podium: de heren Koot en Bie zelf, Jacobse en Van Es met hun Tegenpartij, mijnheer Foppe, het hoeksteengezin Cor, Cock en Ab van der Laak, burgemeester Van der Vaart en wethouder Hekking, moeder Carla en zoon Frank van Putten, ingenieur Walter de Rochebrune en de Vieze Man, de oudere jongeren Koos Koets en Robbie Kerkhof, de paniekerige bejaarde gebroeders Gé en Arie Temmes en zelfbenoemde Keek op de Week-deskundigen als de Nederlandicus dr. E.I. Kipping, Berendien uut Wisp, Prof. dr.ir. P. Akkermans en Oost-Europadeskundige dr. Clavan…bijna duizend uur scènes met honderden types in dik dertig jaren.

Uit deze komische stortvloed hermonteert de redactie van Nostalgienet – in nauw overleg met Kees van Kooten en Wim de Bie – programma’s van een half uur, die wekelijks wisselen en aansluiten bij het thema van de maand op NostalgieNet. Zo is Wandelen en fietsen het thema in maart, staat april in het teken van Eten en drinken, is het in mei Oorlog en vrede geblazen en zal Vrouw de maand juni beheersen. Dit lezende zal bij velen een nostalgies belletje beginnen te rinkelen: ‘Krijgen we dan in maart misschien die wielerfilm van Karel van Loenen te zien en Wo ist Der Bahnhof in mei?’ Dat is nog niet zeker.

Bron: NostalgieNet/Broadcast Magazine

Bericht delen