NOS stopt met Divibokaal na ophef
zondag 17 mei 2020

NOS stopt met Divibokaal na ophef

De NOS stopt met de omstreden Divibokaal, een wisselbeker van de nieuwstak van de omroep als beloning voor het aanbrengen van diversiteit in de berichtgeving. Dat heeft NOS Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff gezegd in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

De journalisten op zijn redacties werken sinds een kleine twee jaar met de ‘divibase’, een database met diverse bronnen die geraadpleegd worden bij nieuwsontwikkelingen. Daarbij wordt onder andere de etniciteit van de experts bijgehouden. De interne bokaal werd uitgereikt aan medewerkers die zich hadden ingezet om experts met een ‘diverse’ achtergrond aan het woord te laten, zo onthulde GeenStijl.

Divibokaal

Het nieuws over de Divibokaal leidde tot Kamervragen, veel boze reacties en een vlammende column van Özcan Akyol. Voor de NOS aanleiding te stoppen met de interne wisselbeker. “Ik zie dat er mensen zijn die dit raakt, die dit pijnlijk vinden. Dan moeten we stoppen met de bokaal. Als je constateert dat er zoveel mensen zijn die dit als fout zien, dan moet je er mee ophouden”, zei Marcel Gelauff in WNL op Zaterdag.

Gelauff vindt de ophef wel overtrokken. “De bokaal wordt veel te groot gemaakt. Het is niet meer dan een dingetje. Het is met een knipoog ontstaan op de redactie. Het is een beker die iemand van huis heeft meegenomen. Daar is een stickertje opgeplakt. Hij staat ergens in een hoek, en dat is het dan. Meer is het niet.”

Bron: AD/BM

Bericht delen