NOS duikt in de gemeenteraads- verkiezingen
dinsdag 20 februari 2018

NOS duikt in de gemeenteraads- verkiezingen

De NOS doet de aankomende weken uitgebreid verslag van alle activiteiten rond de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Het radiodebat op 9 maart met de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer vormt de aftrap voor de reeks uitzendingen. Gevolgd door het televisiedebat op 20 maart, waarin landelijke fractievoorzitters én lokale lijsttrekkers met elkaar in debat gaan op vier verschillende locaties.

Op 21 maart is de verkiezingsavond te volgen op televisie, radio en NOS.nl. Met de uitslagen per gemeente, duiding door de verslaggevers en reacties van politieke partijen. Die avond doet Ipsos in opdracht van de NOS in zes gemeenten een exitpoll. Hiermee wordt vroeg op de avond een indruk gegeven van hoe er in die gemeenten is gestemd. Op NOS.nl kan de kijker zich aanmelden voor een maildienst, waar je direct als de stemmen zijn geteld de uitslag van jouw gemeente ontvangt.

De komende weken besteedt de NOS volop aandacht aan de lokale en regionale politiek in heel Nederland, met zes gemeenten in het bijzonder: Amsterdam, Emmen, Enschede, Rotterdam, Utrecht en Weert. De thema’s die in deze gemeenten leven, zijn illustratief voor veel meer plaatsen in Nederland.

Op vrijdag 9 maart ontvangen Lara Rense en Joost Vullings de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Er zijn debatten met telkens drie of vier deelnemers op basis van thema’s die worden ingeleid door aanwezige lokale politici. De indeling van de debatten wordt door loting bepaald.

Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen doen landelijke fractievoorzitters en lokale lijsttrekkers mee aan het tv-debat, live vanuit TivoliVredenburg met presentator Rob Trip. De fractievoorzitters uit de Tweede Kamer zijn uitgenodigd om één-op-één of in drietallen met elkaar te debatteren. Deze indeling wordt ook bepaald door de loting op 22 februari. Daarnaast wordt geschakeld met Enschede, Rotterdam en Utrecht waar lokale lijsttrekkers de degens kruisen. Zij praten over de thema’s werk & inkomen (Enschede), samenleving & integratie (Rotterdam) en wonen & mobiliteit (Utrecht).

Op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen kunnen Nederlanders ook hun stem uitbrengen voor het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, de zogenoemde ‘aftapwet’. De aanpassing van deze wet geeft inlichtingen- en veiligheidsdiensten ruimere bevoegdheden om internetverkeer af te tappen. Volgens tegenstanders komt hiermee de privacy in het geding. Volgens de voorstanders kunnen de veiligheidsdiensten ons beter beschermen tegen aanslagen. Nieuwsuur staat op 20 maart in het teken van het referendum, met een debat vanuit TivoliVredenburg tussen partijleiders die voor en tegen de aanpassing van de wet zijn, onder leiding van Twan Huys.

Op de uitslagenavond heeft de NOS een avondvullend live programma vanuit TivoliVredenburg. De NOS is in zes gemeenten te gast: Amsterdam, Emmen, Enschede, Rotterdam, Utrecht en Weert. Verder staan er verslaggevers in het hele land. Vanaf 21.00 uur brengt de NOS vanuit de zes gemeenten de exitpolls van onderzoeksbureau Ipsos. Xander van der Wulp, Dominique van der Heyde en Ron Fresen geven uitleg en duiding. Rob Trip presenteert de tv-uitzending en Dionne Stax brengt de uitslagen.

Ook NPO Radio 1 is erbij in TivoliVredenburg. De presentatie van de radio-uitzending is in handen van Tijs van den Brink en Lara Rense en de duiding van de uitslagen komt voor rekening van Joost Vullings (die hiermee zijn NOS-carrière beëindigt).

Op NOS.nl worden de verkiezingscampagnes op de voet gevolgd in het campagneblog. Op 21 maart zie je op de uitslagenkaarten de uitslagen per gemeente van zowel de verkiezingen als het referendum. Je kunt je ook vooraf aanmelden voor een ‘mailnotificatie’, dan krijg je de uitslagen van bijvoorbeeld je eigen gemeente in je inbox zodra deze binnen zijn. Tot slot zijn politiek verslaggevers Xander van der Wulp, Vincent Rietbergen en Joost Vullings ‘terug van weggeweest’ en maken wekelijks het VerkiezingsVlog op het YouTube-kanaal van de NOS. 

Bron: NOS/BM

Bericht delen