NewBe maakt serie over mondkapjesdeal Sywert van Lienden
maandag 19 september 2022

NewBe maakt serie over mondkapjesdeal Sywert van Lienden

NewBe en Follow The Money werken samen aan een documentaireserie over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden en zijn zakenpartners. Het boek Sywerts Miljoenen, geschreven door journalisten Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen en uitgegeven door Follow The Money, zal de journalistieke basis vormen van de documentaire. Ook de recente ontwikkelingen rondom de veelbesproken rechtszaak komen aan bod.

Medio 2021 wordt voor het eerst duidelijk dat Sywert van Lienden en zijn zakenpartners miljoenen hebben overgehouden aan de mondkapjesdeal. Naar eigen zeggen deed Van Lienden met zijn stichting Hulptroepen Alliantie alles ʻzonder winstoogmerkʼ. Later zou blijken dat Van Lienden de deal liet lopen via zijn eigen commerciële bv, Relief Goods Alliance.

Na een civiele zaak, die ertoe leidde dat Sywert en zijn companen uit het bestuur van hun Stichting werden gezet, loopt er nu ook strafrechtelijk onderzoek. Het Openbaar Ministerie verdenkt de mannen van oplichting, verduistering en witwassen. Deloitte bracht vrijdag 16 september een rapport over de Sywert-zaak naar buiten. Die focust op de vragen waarom en hoe het Ministerie van VWS deze deal erdoorheen drukte én wie wist dat van Lienden en zijn compagnons forse winst zouden maken.

Eind maart 2022 verscheen het boek Sywerts Miljoenen van Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen, journalisten van onderzoekscollectief Follow the Money. Na maandenlang onderzoek en aan de hand van gesprekken met vele tientallen betrokkenen reconstrueerden zij het verhaal van deze affaire. Dit boek (bekroond met de Prinsjesprijs 2022), evenals de recente ontwikkelingen rondom de strafzaak en het lopende strafrechtelijke onderzoek, vormen de basis voor de documentaire.

Laura Veenema, Creative Director Unscripted NewBe: “Wij zijn erg trots op de samenwerking met Follow The Money en beide schrijvers. De samenwerking stelt ons in staat om, voortbordurend op de stevige journalistieke basis die is gelegd, een documentaire te maken over een van de meest spraakmakende zaken van de afgelopen jaren, die zich afspeelde in een historische tijdsperiode, zoveel betrokkenen kent én die wekelijks stof doet opwaaien.”

Jan-Hein Strop, co-auteur Sywerts Miljoenen: “Veel mensen willen weten hoe de drie mondkapjeshandelaren zo’n grote opdracht bij de overheid konden binnenhalen, zonder enige ervaring. En hoe ze heel Nederland voor de gek hebben gehouden. Een documentaireserie geeft een unieke kans om betrokkenen van achter de schermen aan het woord te laten.”

De documentaire zal worden geproduceerd door NewBe, in nauwe samenwerking met het journalistieke onderzoekscollectief Follow The Money. Jan-Hein Strop blijft inhoudelijk nauw betrokken bij de totstandkoming van de documentaire. Partijen zijn in een vergevorderd stadium met KRO-NCRV en NPO, met een beoogde uitzendperiode van de documentaireserie in de tweede helft van 2023.

Bron: NewBe/BM
Foto: Omslag boek Sywerts Miljoenen

Bericht delen