dinsdag 16 januari 2018

Nelleke Koop wint Mediafondsprijs Documentaire

Voorafgaand aan de opening van het documentairefestival IDFA werd woensdag door de voorzitter van het Mediafonds, Jacob Kohnstamm, de winnaar van de Mediafondsprijs Documentaire 2011 bekend gemaakt. Nelleke Koop ontving de prijs van € 125.000 voor de realisering van haar filmplan Waterlijken.

De prijs, een geldbedrag van € 125.000 wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door het Mediafonds en is bestemd voor de realisering van het beste filmplan, dat in de IDFA-Mediafonds Workshop is ontwikkeld. De workshop wordt gesubsidieerd en mede georganiseerd door het Mediafonds.

De film Waterlijken begint bij de vondst van een lijk in het water. De dode voert ons langs vijf hoofdpersonen die naar sporen tasten, totdat het lichaam weer teruggebracht kan worden bij de familie. Onder de handen die elkaar aflossen verandert het stoffelijk overschot van betekenis: van een gevonden voorwerp wordt het weer mens. Waterlijken laat zien hoe dagelijkse beslommeringen als een bakje koffie en een grap kunnen bestaan naast de zorg voor een vergankelijk lichaam.

Na haar studie aan de kunstacademie studeerde Nelleke Koop (1977) in 2009 af aan de NFTVA in Amsterdam. In 2010 maakte ze een documentaire aan boord van een marineschip tijdens de missie naar de kust van Somalië. Voor deze film getiteld Midden in de Marine kreeg ze carte blanche om het leven aan boord te portretteren.

De jury, bestaande uit Gülsah Dogan, Simonka de Jong, Willemien van Aalst, Oscar van der Kroon en Jelle Peter de Ruiter, koos het winnende plan uit zeven filmplannen, die zijn ontwikkeld onder leiding van documentairemakers Albert Elings en Eugenie Jansen. Een van de publieke zenders zal de winnende documentaire uitzenden.

Bron: IDFA

Bericht delen