Na 36 jaar aangifte van moord op vier IKON-journalisten
dinsdag 13 maart 2018

Na 36 jaar aangifte van moord op vier IKON-journalisten

De moord op de vier Nederlandse IKON-journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag in El Salvador leidt na 36 jaar alsnog tot aangifte. Twee Salvadoraanse mensenrechtenorganisaties doen samen met de Nederlandse ambassadeur Peter Derrek Hof aangifte van moord op het viertal in 1982.

Persvrijheidsorganisatie Free Press Unlimited, die in El Salvador de journalistiek helpt rond digitale en fysieke veiligheid, meldt dit in een persbericht. Een amnestiewet heeft lange tijd de vermoedelijke daders beschermd, maar  die in 2016 is opgeheven. Daarmee is vervolging van daders van misdaden tijdens de burgeroorlog in El Savaldor (1980-1992) mogelijk geworden. In augustus vorig jaar begon een administratief onderzoek naar de viervoudige moord. Nu leidt het tot een officiële aangifte.

“In 1993 bevestigde de Waarheidscommissie van de Verenigde Naties dat het Salvadoraanse leger de vier met opzet heeft doodgeschoten. De moord wordt gezien als het startpunt van straffeloosheid bij het geweld tegen journalisten in de hele regio, die tot op de dag van vandaag voortduurt. Sinds de dood van de vier IKON-journalisten zijn in Midden-Amerika honderden journalisten vermoord. In minder dan 10 procent van de gevallen komt het tot vervolging en berechting van de daders”, aldus de organisatie. Wanneer het strafrechtelijk onderzoek is afgerond en hoeveel mensen worden aangeklaagd, is nog niet te zeggen.

Bron: Free Press Unlimited/BM

Bericht delen