dinsdag 16 januari 2018

Mogelijk staking bij VRT

De zenders van de Vlaamse publieke omroep VRT gaan volgende week dinsdag waarschijnlijk allemaal op zwart. De omroep moet bezuinigen, maar het personeel is het niet eens met de manier waarop dit gebeurt. De directie heeft een plan klaarliggen om 286 banen te schrappen.

De VRT moet bezuinigen omdat het vanaf 2020 dertig miljoen euro minder krijgt van de Vlaamse regering. Het zijn vooral de ondersteunende diensten waar de klappen vallen. De catering, kinderopvang en beveiliging worden in de komende vier jaar geleidelijk uitbesteed. De Vlaamse omroep gaat zich daarnaast meer richten op de kerntaken informatie en cultuur en minder eigen producties maken. De omroep maakt nu zo’n 70 procent van alle programma’s zelf. Dat wordt teruggebracht tot de helft.

De raad van bestuur moet nog instemmen met de bezuinigingsplannen van de directie. De verwachting is dat zij pas na het weekend een beslissing nemen. De voorbereidingen voor de staking worden daarom voorgezet. Alle tv- en radiozenders gaan dinsdag op zwart. Er komen geen vervangingsprogramma’s en nieuwsuitzendingen.

Bron: VRT/Broadcast Magazine

Bericht delen