Bijna 4,3 miljoen kijkers voor Willem-Alexander 50
woensdag 17 januari 2018

Bijna 4,3 miljoen kijkers voor Willem-Alexander 50

Aan de vooravond van zijn 50ste verjaardag zonden de NOS en RTL 4 woensdag gelijktijdig een uitgebreid gesprek uit met koning Willem-Alexander. Op NPO 1 trok de uitzending 3.163.000 kijkers en via RTL 4 werden 1.116.000 kijkers bereikt.

De koning ontving interviewer Wilfried de Jong bij hem thuis, op de Eikenhorst in Wassenaar. Aan de hand van historische televisiefragmenten keek hij terug op zijn eigen leven en op nieuwsgebeurtenissen uit de afgelopen vijftig jaar.

Op sociale media werd interviewer De Jong geroemd. Verreweg de meeste kijkers zijn lovend over zijn aanpak en de ongedwongen sfeer waarin hij met Willem-Alexander kon spreken. Vooral zijn ‘brutale’ vragen aan de koning vielen Twitteraars op.

De NOS heeft aantal vragen over het programma beantwoord.

Wanneer en waar is het opgenomen?

Begin april op de Eikenhorst, de woning van de koning.

Waarom is er gekozen voor een co-productie van NOS en RTL?

NOS en RTL hadden beide belangstelling om een programma te maken en in overleg met de RVD is besloten om (mede naar aanleiding van de samenwerking bij de inhuldiging) er een co-productie van te maken.

Waarom is het geen duo-presentatie dit keer, aangezien het een co-productie van NOS en RTL is?

Bij het karakter van dit programma, een persoonlijk gesprek met Willem-Alexander ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag, ging bij alle partijen de voorkeur uit naar één interviewer.

Waarom is er gekozen voor Wilfried de Jong?

Dat was een voorstel van RTL en NOS. Wilfried de Jong is gekozen omdat hij een voortreffelijk interviewer is. De Jong en de koning leek ons een spannende combinatie. Er is een kennismakingsgesprek geweest tussen de koning en Wilfried de Jong.

Was de koning betrokken bij de selectie van de beeldfragmenten?

De beeldfragmenten zijn deels door de koning, deels door de redacties gekozen.

Wat was de rol van de Rijksvoorlichtingsdienst bij de totstandkoming van het gesprek?

De RVD heeft bemiddeld bij de totstandkoming van het programma. Het programma is getoetst op basis van de ministeriële verantwoordelijkheid (NOS/RTL hebben journalistieke verantwoordelijkheid).

Kon Wilfried de Jong alle vragen stellen die hij wilde?

Wilfried de Jong was vrij om alle vragen te stellen. De vragen hoefden niet van tevoren te worden voorgelegd.

Is er geknipt in het gesprek?

Het is gebruikelijk dat er meer beeldmateriaal wordt opgenomen dan nodig is voor het uiteindelijke programma. De NOS en RTL hebben zelf uit al het beeldmateriaal delen gekozen en het programma samengesteld.

Bron: NOS/BM

Bericht delen