Media geweigerd bij herdenking Februaristaking Hilversum
dinsdag 27 februari 2018

Media geweigerd bij herdenking Februaristaking Hilversum

De organisatie van de herdenking van de Februaristaking in Hilversum heeft gisteren een aantal media-organisaties de toegang tot de herdenking geweigerd. In een mail, die is ondertekend door de organisator van de herdenking, Arthur Graaff, staat dat PowNed, GeenStijl, WNL, De Dagelijkse Standaard en The Post Online niet welkom waren.

De organisatie noemt de vijf niet-journalistieke propaganda-organisaties. “Hun werk zal uiteraard niet worden gefaciliteerd en onze ordedienst zal zoveel mogelijk eventuele opnamen tegenhouden. Bij hinderlijk gedrag zal de politie, die aanwezig is, meteen worden ingeschakeld.”

Burgemeester Pieter Broertjes is uit protest niet naar de bijeenkomst gegaan. Hij schrijft op Twitter: “Ik ben – uit protest- niet aanwezig tijdens de herdenking van de Februaristaking op de Kerkbrink in Hilversum. Dat de organisator een aantal redacties van de vrije pers toegang ontzegt is zeer verwerpelijk en tegen de geest van de februaristakers. Leve het vrije woord.”

In een aanvullende reactie laat Broertjes weten dat organisator Graaff hem er ooit op heeft gewezen dat de Februaristaking – een protest tegen het oppakken van Joden in Amsterdam – niet alleen in Amsterdam was, maar ook in omliggende steden, zoals Hilversum. Daarom werd de eerste herdenking samen met Graaff georganiseerd.

Graaff zegt tegen NH Nieuws dat de vijf media geen pers genoemd mogen worden. “Dat soort journalistieke organisaties had je tijdens de bezetting in Nederland ook. Dat noemde je de gelijkgeschakelde pers. Pieter Broertjes kan blijkbaar dat onderscheid niet maken.”

Bron: NOS/BM

Bericht delen