dinsdag 16 januari 2018

Marathonuitzending tijdens Amerikaanse verkiezingen

De race naar het Witte Huis nadert zijn ontknoping, wordt het Romney of Obama? In de nacht van 6 op 7 november wordt duidelijk wie de komende jaren het Witte Huis zal betrekken. Amerika Kiest, de NOS en Nieuwsuur slaan de handen ineen en zijn er vanaf 22.00 uur de hele nacht bij met een marathonuitzending. Ook op Radio 1 is de presidentiële tweestrijd vanaf middernacht te volgen in een extra programma van de gezamenlijke publieke omroepen.

Rob Trip presenteert Amerika Kiest 2012, te zien op Nederland 1 en Nederland 2 en NOS.nl vanuit de studio in Hilversum. NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal is gedurende de nacht de spin in het web van alle berichtgeving en geeft duiding en achtergronden bij de uitslagen. Astrid Kersseboom toont de uitslagen met behulp van het bekende touch screen. De uitzending start om 22.00 uur op Nederland 2 en gaat na middernacht verder op Nederland 1. De live uitzending, een co-productie van de NOS en Nieuwsuur, loopt door tot en met de acceptance speech van de winnaar.

Gedurende de avond wordt veelvuldig geschakeld met de States. Nieuwsuur-presentator Twan Huys is in New York, terwijl Tom Kleijn (Amerika-correspondent voor Nieuwsuur) in Chicago bij de partijbijeenkomst is van de democraten in congrescentrum McCormick Place. Wouter Zwart, de aanstaande correspondent van de NOS in de Verenigde Staten, is aanwezig op verkiezingsavond van de republikeinen. Verder is Herman van der Zandt bij de President’s Night in de Melkweg in Amsterdam, dat voor de gelegenheid volledig in het teken staat van de verkiezingen.

Radio 1 maakt van middernacht tot zes uur ’s ochtends live de Amerika Kiest Uitslagennacht. Deze marathonuitzending van zes uur, vanuit het Melkweg Café, wordt gepresenteerd door Willemijn Veenhoven (BNN) en Tim Overdiek (NOS). NOS-verslaggevers Marcel Bril (in Boston), Mattijs van de Wiel (in Chicago) en correspondent Wessel de Jong (in Washington) zorgen voor bijdragen uit de States. Gasten zijn onder meer schrijver Geert Mak, campagnedeskundige Hans Anker en een journalistenpanel met Margriet van der Linden, Philippe Remarque en Max Westerman. Ook in Nederland woonachtige republikeinen en democraten komen aan het woord.

Karin Alberts neemt de verslaggeving in de Melkweg voor haar rekening, Luuk Ikink (BNN) houdt het nieuws op Twitter bij. Verder wordt ieder uur gebeld met Nederlanders in de Verenigde Staten waar de uitslag net bekend is geworden en zijn er reportages met bekende Nederlanders over hun liefde voor Amerika, onder wie schaatser Bart Veldkamp en professor Robbert Dijkgraaf.

Bron: NOS

Bericht delen