dinsdag 16 januari 2018

Man bijt hond verder op internet

Man bijt hond blijft bestaan. Als het aan oud-makers en fans ligt krijgt het programma, dat na zestien jaar van de buis verdwijnt, een tweede leven op internet. Oud-makers van het programma zijn hiervoor een actie gestart via www.redmanbijthond.nl. De crowdfundactie wordt gesteund door onder anderen Paul de Leeuw, Hugo Borst en Neerlandicus Herman Pleij.

Het populaire programma, dat vanavond voor het laatst is te zien op de Nederlandse televisie, gaat als het aan oud-makers èn fans ligt door op het internet. Dat kan alleen als het benodigde startbedrag van € 99.000 wordt gehaald. Op de dag van de laatste televisie-uitzending wordt daartoe de crowdfundingwebsite gelanceerd. “Juist in de afgelopen twee weken in aanloop naar de laatste uitzending hebben we gemerkt hoe het programma leeft”, reageert één van de initiatiefnemers, Jeroen van Leeuwen. “Iedereen -fans, makers en bekend Nederland- betreurt het besluit om de stekker eruit te halen.”

Het programma wordt dagelijks door zo’n half miljoen mensen bekeken. Toen half april het gerucht ging dat Man bijt hond moet plaatsmaken voor een nieuw programma reageerden fans al verbolgen. Een paar maanden later hebben oud-makers (redacteuren, verslaggevers en de acteurs van Ons kent ons) de handen ineengeslagen. Ze doen een oproep aan alle fans: doneer eenmalig minimaal een tientje op redmanbijthond.nl en we maken het samen mogelijk. Als de teller op 99.000 euro staat, begint Man bijt hond in 2016 een tweede leven op internet.

Daar zijn vanaf januari nieuwe typische Man bijt hond-items te zien als De hond schuift aan, Ons kent ons en De Lijn. Een paar keer per week worden nieuwe items toegevoegd. De site moet daarnaast een platform worden voor nieuwe rubrieken. “We gaan natuurlijk wel innoveren”, zegt Jeroen van Leeuwen, die inmiddels een optie heeft op de rechten per 1 januari. “We zijn nu al bezig met nieuwe items en ook willen we meer interactie met de fans.”

In korte filmpjes die ze zelf hebben opgenomen, delen fans via sociale media hun oproep. Het zou voor het eerst zijn in de Nederlandse televisiegeschiedenis dat een televisieprogramma met steun van de kijkers online een doorstart maakt. Als het streefbedrag niet wordt gehaald, krijgen fans hun geldbedrag – zoals gebruikelijk bij crowdfunding – teruggestort. “Natuurlijk hopen we dat dat niet nodig is”, zegt Van Leeuwen. “Als je bedenkt dat Man bijt hond dagelijks honderdduizenden merendeels vaste kijkers trekt, dan móet het lukken. Man bijt hond moet van ons allemaal worden.” Of zoals Paul de Leeuw in zijn oproep zegt: “Man bijt hond moet blijven voor onze nakomelingen.”

Bron: Jeroen van Leeuwn/Broadcast Magazine

Bericht delen