KRO-NCRV voegt disclaimer toe aan The Biohack Project
dinsdag 19 september 2023

KRO-NCRV voegt disclaimer toe aan The Biohack Project

KRO-NCRV heeft na kritiek op The Biohack Project een disclaimer toegevoegd die voorafgaand aan de tweede aflevering op maandagavond te zien was. Daarin staat dat het gaat om een ‘adventure-reality programma’ en dat biohacking ‘geen wetenschap’ is.

In het programma leren bekende Nederlanders hoe ze hun lichaam en geest de baas kunnen zijn en krijgen ze hulp om met stressvolle situaties om te gaan. Na de eerste aflevering kwam er kritiek in onder meer De Avondshow met Arjen Lubach omdat het niet zou gaan om wetenschappelijk bewezen tips maar om ‘kwakzalverij’.

De omroep liet maandagavond na de kritiek een boodschap voor de start van de tweede aflevering zien. ‘De getoonde challenges en hacks vonden onder begeleiding plaats en moeten nooit zonder juiste begeleiding worden uitgeprobeerd. Er is geen wetenschappelijk bewijs of de hacks wel of niet werken, in het programma gaat het om de persoonlijke ervaring van de deelnemers. Er worden geen medische adviezen gegeven’, staat in de disclaimer.

Ook wordt uitgelegd dat Govert Viergever, die de deelnemers begeleidt, geen wetenschapper maar een ervaringsdeskundige is. Hij wordt wel bijgestaan door experts.

Bron: AD/BM
Foto: Elvin Boer, beeldbewerking Jeffrey Harpal/KRO-NCRV

Bericht delen