KRO-NCRV beboet wegens overtreding Mediawet in Jinek
dinsdag 26 maart 2019

KRO-NCRV beboet wegens overtreding Mediawet in Jinek

Het Commissariaat voor de Media legt KRO-NCRV een boete op van 20.000 euro wegens een overtreding van de Mediawet in het programma Jinek.

De overtreding vond plaats in de uitzending van 19 juli 2018, waarin Erland Galjaard te gast was en uitvoerig over commerciële fitnessapparatuur (Disq) werd gesproken. Ook werd een filmpje getoond waarin Galjaard het product gebruikte. De overtreding betrof een zogeheten vermijdbare uiting. Galjaard is voormalig programmadirecteur bij RTL. In januari 2019 is Galjaard als strategisch adviseur aan de slag gegaan bij Talpa.

Uit artikel 2.89, eerste lid, aanhef en onder b, van de Mediawet 2008 volgt dat het niet is toegestaan dat het media-aanbod van de publieke mediadiensten vermijdbare uitingen bevat die onmiskenbaar tot gevolg hebben dat de afname van producten of diensten wordt bevorderd. Het Commissariaat is van oordeel dat hier in de betreffende uitzending van Jinek sprake van was.

Het Commissariaat heeft de handhaving op vermijdbare uitingen opgevoerd, nadat de laatste jaren steeds meer overtredingen werden geconstateerd. In 2018 zijn de publieke omroepen uitgebreid voorgelicht over dit aspect van de Mediawet en kondigde het Commissariaat striktere handhaving aan.

KRO-NCRV gaat in beroep tegen de uitspraak van het Commissariaat voor de Media. De omroep meldt: ‘Wij vinden het jammer dat onverwachte uitspraken over een product die gedaan zijn in een uitzending van Jinek deze zomer hebben geleid tot deze boete van 20.000 euro. In een liveprogramma, zoals Jinek is, doen zich soms onvoorspelbare dingen voor die je niet altijd kunt voorkomen. Wij hebben daarom besloten om bezwaar te maken tegen dit besluit van het Commissariaat.’

Bron: CvdM/BM

Bericht delen