woensdag 17 januari 2018

'Journalist met smartphone toegankelijker dan cameraploeg'

Camerajournalisten met een smartphone komen dichterbij het nieuws dan professionele cameraploegen, stelt een rapport van het Reuters Institute.

Het onderzoek Closer to the Story over mobiele journalistiek werd uitgevoerd door de Finse journalist Panu Karhunen. Karhunen deed onder meer een experiment waarbij hij in twee dagen vierhonderd mensen voor interviews benaderde in een winkelcentrum, de helft met een cameraploeg en de andere helft met een smartphone.

De groep die met een smartphone werd benaderd bleek vaker bereid tot een interview. Ruim een op de drie stopte om vragen te beantwoorden, tegen een op de vijf bij de groep die door de televisieploeg werd benaderd.

Karhunen interviewde verder elf mobiele journalisten, waaronder de Nederlandse Geertje Algera. Uit die gesprekken concludeert hij dat dit type journalist dichterbij mensen en situaties kan komen dan een cameraploeg. Mensen zijn er minder door geïntimideerd, wat meer intieme en authentieke beelden oplevert. Dit kan bijvoorbeeld in vluchtelingenkampen waardevol zijn.

Bron: SVDJ/BM

Bericht delen