Journalist en tv-maker Bas Haan wint Brusseprijs 2018
dinsdag 12 juni 2018

Journalist en tv-maker Bas Haan wint Brusseprijs 2018

Bas Haan heeft de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek gewonnen. Dit heeft juryvoorzitter Jutta Chorus bekendgemaakt in een speciale uitzending van NOS Met het Oog op Morgen vanuit Studio Desmet in Amsterdam.

Haan ontvangt de prijs van € 10.000 voor zijn boek De rekening voor Rutte. De Teevendeal, het bonnetje en de politieke prijs voor leugens (Prometheus). In De rekening voor Rutte doet Haan verslag van zijn journalistieke zoektocht naar het hoe en waarom van de geruchtmakende deal die officier van justitie Fred Teeven in 2000 sloot met voormalig drugshandelaar Cees Helman.

Bas Haan kwam in 2000 terecht bij Netwerk, de actualiteitenrubriek van de NCRV. In 2005 werd hij genomineerd voor het Gouden Beeld en voor De Loep voor zijn reportage over de Schiedammer parkmoord, waarin justitie ontlastend bewijs achterhield. Haan maakte later de overstap naar Nova, de voorloper van Nieuwsuur, het actualiteitenprogramma van NOS/NTR. Voor zijn reportage voor Nieuwsuur in 2017 over De WODC affaire kreeg hij al de De Tegel voor beste Nieuwsitem.

Bron: Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten/BM

Bericht delen