dinsdag 16 januari 2018

Jean-Pierre Geelen stopt als tv-recensent

Jean-Pierre Geelen stopt na zeven jaar als tv-recensent van de Volkskrant. De criticus houdt ermee op per 30 oktober. Desgevraagd meldt hij aan NRC zijn motivatie. Hij wil voorkomen dat hij in herhaling vervalt. Verder wil hij zijn sociale leven terug.

Ook vindt hij dat zijn vak uit de tijd raakt doordat het kijkpubliek versnipperd raakt, onder meer door de opkomst van online video: “Ik heb het gevoel dat de klassieke tv-recensie iets archaïsch krijgt.”

Een poule van vier tot vijf redacteuren gaat voortaan een bredere column vullen over video. Zelf krijgt Geelen een dagelijkse column over cultuur in de Volkskrant.

Geelen brengt ook een boek uit onder de titel ‘Zelf tv-kijken’. Daarin maakt de scheidend recensent de balans op van zeven jaar lief en leed. In zijn afscheidsboek verbaast hij zich over de reacties die hij altijd kreeg op verjaardagen als hij zijn beroep onthulde. ‘Wat erg’, zeiden de mensen, dat hij iedere avond televisie moest kijken.

Volgens hem ligt dit aan het beroerde imago van televisie. Als enigszins opgeleid mens dien je namelijk te veinzen dat je nooit tv kijkt. Geelen schrijft: ‘De opvatting dat televisiekijken iets is voor eenzamen, ongelukkigen en minder begaafden, heeft een lange historie. Maar het ligt ook aan de tv-critici zelf. Vaak vertellen zij ons dat tv plat en slecht is.’

Bron: NRC/Villamedia/Broadcast Magazine

Bericht delen