In de schaduw van het WK op NPO 2
dinsdag 25 oktober 2022

In de schaduw van het WK op NPO 2

Op 20 november begint het WK voetbal in Qatar. Het grootste sportevenement ter wereld heeft een donkere kant: Qatar heeft het toernooi toegewezen gekregen door een groot aantal stemmen te kopen en bij de bouw van de stadions zijn volgens onderzoek van The Guardian 6500 mensen om het leven gekomen.

In drie speciale, korte afleveringen en één lange documentaire portretteert Danny Ghosen in Nepal de families van de overleden stadionbouwers. In de schaduw van het WK is wekelijks vanaf dinsdag 25 oktober tot en met dinsdag 8 november te zien om 21.05 uur bij de VPRO op NPO 2 en maandag 14 november om 20.25 uur.

Danny onderzoekt hoe in Nederland tegen de misstanden wordt aangekeken. Hij probeert in gesprek te raken met de spelers van het Nederlands Elftal en interviewt secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB. Volgens Amnesty International helpt het om je sterk uit te spreken tegen de misstanden. Waarom zijn de statements van Oranje dan zo mager?

Aflevering 1: Dinsdag 25 oktober, 21.05 uur, VPRO, NPO 2
Danny Ghosen praat met de families van overleden stadionbouwers. Danny zoekt uit waarom hoe het kan dat Nepalezen willens en wetens kiezen om in het buitenland te gaan werken onder verschrikkelijke omstandigheden en waarom ze zich voor die baan ook nog eens in de schulden hebben gewerkt. Met alle gevolgen voor de nabestaanden. Toch melden zich dagelijks weer nieuwe arbeiders op het vliegveld op zoek naar een beter leven.

Aflevering 2: dinsdag 1 november, 21.05 uur, VPRO, NPO 2
Danny Ghosen wil de verhalen van de families van overleden stadionbouwers voorleggen aan de spelers van het Nederlands Elftal. Dat eindigt in een gesprek met de KNVB waarin Danny wil weten of de bond en de spelers bereid zijn een statement te maken dat recht doet aan het leed van de nabestaanden.

Aflevering 3: dinsdag 8 november, 21.05 uur, VPRO, NPO 2
Volgens voorzitter Infantino van FIFA zijn er slechts drie mensen om het leven gekomen bij de bouw van de stadions in Qatar, en niet meer dan 6500 zoals uit onderzoek blijkt. Danny onderzoekt bij de spelers, bondcoach Louis van Gaal en de KNVB of er draagvlak is voor een fonds. Als dat geld er komt, hoe weten we dan zeker of het geld bij de nabestaanden terechtkomt?

Aflevering 4: maandag 14 november, 20.25 uur, VPRO, NPO 2
Lange documentaire waarin Danny Ghosen weer praat met de families van overleden stadionbouwers. Dagelijks komen er op het vliegveld van Kathmandu lijkkisten aan met overleden arbeiders die hun heil zochten in een van de golfstaten. Danny praat met een man die arbeidskrachten onder valse beloftes rekruteerde. Wat zijn de gevolgen voor de nabestaanden? En hoe kan het dat er ondanks de slechte werkomstandigheden dagelijks nieuwe arbeiders vertrekken naar een van de golfstaten?

Bron: VPRO/BM
Foto: Danny Ghosen in Nepal (VPRO)

Bericht delen