dinsdag 16 januari 2018

Human last documentaire in over Higgs-deeltje

Human zendt woensdag een documentaire uit over het Higgs-deeltje, de belangrijkste bouwsteen van ons heelal. In de ingelaste uitzending van de documentaire Higgs – Naar het hart van de verbeelding is nieuw materiaal verwerkt. Het Higgs-deeltje bestond tot nu toe namelijk alleen in theorie, maar mogelijk komen onderzoekers van het CERN woensdag met het baanbrekende nieuws dat ze het bestaan ervan kunnen bewijzen.

Jan van den Berg, de regisseur van de Human-documentaire over Higgs: “Ik verwacht dat ik zelf met tranen in mijn ogen ga kijken hoe een zoektocht van vijftig jaar tot een climax komt.” Hij maakte de documentaire twee jaar geleden samen met Hannie van den Bergh. De film gaat over het Higgs-deeltje dat bijna vijftig jaar geleden is bedacht door de Schotse professor Peter Higgs. Zelfs Newton en Einstein hebben niet kunnen verklaren hoe de op zichzelf gewichtsloze deeltjes waar atomen uit bestaan, aan hun massa komen.

Het deeltje geeft andere deeltjes gewicht en is daarmee een belangrijke bouwsteen van ons heelal. In het CERN, een natuurkundig laboratorium op de grens van Frankrijk en Zwitserland, zijn honderden natuurkundigen afgelopen jaren met hulp van de deeltjesversneller op zoek geweest naar ‘het Goddeeltje’.

Wat het zou betekenen als het Higgs-deeltje gevonden wordt? Van den Berg: “Iemand in de documentaire zegt: ‘Dan moeten alle natuurkundige boeken en colleges worden herschreven op het vlak van de deeltjesnatuurkunde’. De directeur van het CERN noemde in de film een metafoor van een nieuwe deur die zou open gaan naar een nieuwe kamer. Het zou een nieuwe fase in de deeltjesnatuurkunde inluiden.” De documentaire is woensdag om 22.45 op Nederland 2 te zien.

Bron: Human

Bericht delen