dinsdag 16 januari 2018

High Res 1.6 mm LED scherm in studio RTL Z

Voor RTL Nederland heeft Sight een LED scherm van 11,5 m2 met een pitch van 1,6 mm opgeleverd. Het scherm in Studio 14 wordt ingezet voor RTL Z, de nieuwe zender van RTL. Deze pitch werd niet eerder in Nederlandse tv studio’s toegepast.

De afmetingen van het scherm bedragen conform het ontwerp van decorbouwers Pièce Montée 3,2 meter breed x 1,8 meter hoog en 6,4 meter breed x 0,9 meter hoog. Gezien de beperkte ruimte in de studio en de benodigde scherpte van het scherm op camera adviseerde Sight een hoge resolutie van 1,6 mm.

De LED markt maakt grote ontwikkelingen door in steeds hogere resolutie schermen te leveren. RTL Nederland heeft een primeur in Nederland met dit 1,6 mm scherm van fabrikant LEYARD, deze resolutie is nog niet eerder voor Nederlandse tv studio’s toegepast. Voor de keuze van het juiste product heeft Sight meerdere hoge resolutie producten tegen elkaar afgewogen en een aantal alternatieven aan RTL voorgelegd.

Op basis van interferentie, hoog contrast, refresh-rate en geluidsarme schermen kwam de TVH1,6mm als beste uit de bus. Doordat de lichtopbrengst in verband met de camera’s naar minder dan 20% gezet wordt, is het belangrijk dat de grijswaarden goed blijven. Ook hier bleek de TVH1.6 uitstekend in te voldoen.

Het scherm wordt aangestuurd door twee HD-SDI signalen in een 1080P resolutie. Hank van de Loo, manager Broadcast techniek RTL: “Gezien de korte afstand tussen de presentatoren en het scherm was het vinden van de juiste resolutie een uitdaging. Ook kwalitatief goede weergave van content voor onze uiteenlopende items is belangrijk voor RTL Z.”

Bron: Sight/Broadcast Magazine

Bericht delen