Het Klokhuis over Dood en Afscheid
dinsdag 19 januari 2021

Het Klokhuis over Dood en Afscheid

Als iemand doodgaat, is dat heel verdrietig. Er gebeurt heel veel in korte tijd, en kinderen hebben daar vaak veel vragen over. In de nieuwe vierdelige serie van Het Klokhuis over dood en afscheid gaat presentatrice Eva Cleven op zoek naar antwoorden, en praat ze met kinderen die een sterfgeval hebben meegemaakt.

De serie van Het Klokhuis is vanaf 21 januari vier donderdagen te zien om 18.40 uur op NPO Zapp. In de afleveringen doorlopen we de verschillende stappen in het proces van dood en afscheid. We starten met de vraag: Wat is dood eigenlijk, en wat gebeurt er in je lichaam?

In de eerste aflevering bezoekt Eva een mortuarium en vertellen kinderen over hun ervaring met een dood lichaam. Is het eng om een dood iemand te zien en aan te raken? Ook is er aandacht voor wat de dood betekent in verschillende culturen, zoals de Surinaamse en islamitische. En waar je naartoe gaat als je dood bent.

In de volgende afleveringen staat hoe je afscheid neemt centraal. Voor de begrafenis of de crematie wordt iemand opgebaard. Hoe gaat dat in z’n werk? Een deskundige geeft aan hoe belangrijk afscheid nemen is voor het rouwproces. Hoe is het om als kind een bijdrage te leveren aan een begrafenis of crematie?

Daarnaast aandacht voor praktische zaken: de serie laat zien hoe begraven en cremeren in z’n werk gaat, en hoe kinderen een begrafenis of crematie beleefd hebben. De laatste aflevering gaat over rouw. Hoe voelt het als iemand van wie je houdt, doodgaat? En hoe ga je daarmee om? Er komen deskundigen in rouwverwerking aan het woord, en kinderen geven tips.

Bron: NTR/BM

Bericht delen