dinsdag 16 januari 2018

Het Journaal binnenkort in spreektaal

Vanaf eind mei, gooien Journaal-presentatoren Sacha de Boer en Rob Trip het roer om. Zij zitten dan niet langer aan de bekende rode tafel, maar lopen rond door de studio. Met kaartjes in de hand verkonidgen zij het nieuws in spreektaal. Eerder al kondigde de NOS aan dat de vormgeving van het Journaal flink zou veranderen, deze aanpassingen passen bij die geplande metamorfose. Doel is een levendiger en menselijker programma te maken.

Dit alles blijkt uit een vertrouwelijk document van de NOS-hoofdredactie waarover de Volkskrant beschikt en woensdag bericht. “We moeten geen RTL Boulevard of Editie NL worden,” meent de NOS-hoofdredactie. Duidelijk is wel dat het Journaal “luchtigheid en een gevoel van dichtbij en verbondenheid mist” en “kan leren van nieuwe presentatievormen van andere nieuwsprogramma’s.” Zo doen presentatrices Eva Jinek en Merel Westrik in Vandaag de dag van WNL al een deel van de presentatie staand. Het doel van de metamorfose is om nieuw publiek te trekken. “We slagen er minder goed in een breed publiek te bereiken: het aantal kijkers in de groep 20-49 jaar neemt af. Anders gezegd: structureel wordt potentiële nieuwe aanwas uitgehold.”

Het taalgebruik van de nieuwslezers wordt ook aangepast: “We schuiven iets meer richting spreektaal en stappen meer naar de kijker toe.” Geen stijve krantenkoppen als headlines maar “normaal Nederlands.” Ook moet het “menselijker”. Als voorbeeld schetst de hoofdredactie de volgende situatie: De verslaggever bij een grote brand: ‘Alles is nu onder controle, maar ik was echt even bang bij de eerste ontploffing.” Ook het bedanken van de verslaggever aan het einde van een gesprek wordt afgeschaft want dat wordt erg stijf gevonden. De nieuwe vormgeving zal vanaf 27 mei 2012 te zien zijn.

Bron: Volkskrant

Bericht delen