Handhaving Wet DBA opgeschort tot 2020
dinsdag 20 februari 2018

Handhaving Wet DBA opgeschort tot 2020

Er komt pas in 2020 duidelijkheid over de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). De handhaving van de wet wordt opnieuw uitgesteld. Opdrachtgevers en zzp’ers krijgen tot die tijd geen boetes of naheffingen als ze met verkapte dienstverbanden werken.

Dat schrijven minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Menno Snel van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. De nieuwe wet moet een einde maken aan onduidelijkheid over arbeidsrelaties.

Het kabinet gaat als eerste stap wel de mogelijkheden voor de handhaving van kwaadwillenden verruimen. Vanaf 1 juli gaat de Belastingdienst opdrachtgevers en zzp-ers aanpakken wanneer er opzet in het spel is en waar de schijnzelfstandigheid overduidelijk is. De Belastingdients hanteert hierbij drie criteria: Er is sprake van een (fictieve) dienstbetrekking, van evidente schijnzelfstandigheid of van opzettelijke schijnzelfstandigheid.

Minister Koolmees en staatssecretaris Snel hebben de Tweede Kamer  via een ‘roadmap’geïnformeerd over het tijdpad en de uitwerking van de maatregelen die de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (wet DBA) moeten gaan vervangen.

Maurice Limmen van de vakbond CNV is niet blij met het antwoord van de minister en de staatssecretaris. De scheefgroei, onzekerheid en oneigenlijke concurrentie op de arbeidsmarkt neemt alleen maar toe nu de politiek zich afzijdig houdt, vindt hij.

Bron: Rijksoverheid/BM

Bericht delen