dinsdag 16 januari 2018

Gebarentolk en avatar bij NTR

Op Werelddovendag (zaterdag 26 september) zendt NPO Zappelin eenmalig een speciale aflevering uit van Het Zandkasteel (NTR) die door een animatiefiguur in gebarentaal vertaald wordt. Samen met TNO heeft de Nederlandse Publieke Omroep deze avatar voor doven en slechthorenden ontwikkeld.

Tijdens het Mediapark Jaarcongres 2014 in Hilversum kondigde NPO-voorzitter Henk Hagoort de ontwikkelingen van de gebarentolk-avatar aan. Het technische hoogstandje is nu voor het eerst in Europa op televisie te zien. Dit virtuele personage maakt geautomatiseerd ondersteunende gebaren op basis van programmascripts en gebruikt voor elke persoon die op televisie aan het woord is een andere kleur. De avatar is de uitkomst van een continue inspanning om tv beter toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden, zoals gesproken ondertitels op tv en onlangs de ondertitels op de livestreams van NPO 1, 2 en 3 op www.npo.nl.

De publieke omroep heeft als maatschappelijke taak om voor iedereen toegankelijk te zijn. Zo ook voor jonge, dove kinderen die nog geen ondertitels kunnen lezen, wat bij televisiekijken een extra handicap is. Met de gebarende avatar kunnen dove en slechthorende kinderen gezamenlijk met hun broertjes, zusjes, vriendjes en ouders genieten van de programma’s van de publieke omroep. NPO en NTR werken mee aan dit project en zien in de avatar een veelbelovende manier om in de toekomst tv-programma’s nog beter te ontsluiten voor dove en slechthorende kinderen.

De speciale aflevering van Het Zandkasteel is zaterdag 26 september om 07.10 uur te zien bij NPO Zappelin.

In de aanloop naar Werelddovendag komt ook de NTR met een primeur: jeugdprogramma’s met een gebarentolk. Dit zijn Het Zandkasteel, Hoela Hoep, Huisje Boompje Beestje, Koekeloere en Sesamstraat. In de week voorafgaand aan Werelddovendag zendt de NTR dagelijks om 10.10 uur een selectie van deze afleveringen met gebarentolk uit in het ochtendblok van NPO Zappelin. De afleveringen zijn ook om 16.00 uur te zien op het themakanaal NPO ZappelinXtra en blijven daarna beschikbaar op schooltv.nl.

Bron: NPO/NTR/Broadcast Magazine

Bericht delen