dinsdag 16 januari 2018

FNV KIEM: zorgen over nieuw regeerakkoord

FNV KIEM is blij met Jet Bussemaker op de ministerpost van OCW. De verantwoordelijkheid voor cultuur komt nu in handen van de PvdA en FNV KIEM ‘hoopt dat dit een breuk zal betekenen met de harde VVD-lijn van het vorige kabinet’. Maar hoewel het regeringsakkoord positieve kanten heeft, zal het desastreus uitpakken voor velen, zegt FNV KIEM-voorzitter Edwin Bouwers.

Met het oog op de creatieve industrie zitten er volgens Bouwers enkele ‘dramatische’ voornemens in het vat: “Er komt een zogeheten winstbox voor zzp’ers, waardoor het nog veel moeilijker wordt om in de creatieve sector een boterham te verdienen. Het draait in die sector meer om inzet van veel uren dan om veel winst.” Wel komt er een fonds voor talentontwikkeling en ondersteuning van creatief ondernemerschap.

“Daar tegenover staat,” zegt Bouwers, “dat de bezuinigingen in de media worden doorgezet. Dat is al desastreus, maar erger is nog dat VVD en PvdA daar nog eens 100 miljoen euro bovenop doen. Eerdere bezuinigingen leverden direct en indirect al een banenverlies van 1000 tot 1500 fte’s op, maar nu moeten we vrezen dat er nog véél meer banen verloren gaan.”

Bron: FNV KIEM

Bericht delen