Factcheck-marathon rond Provinciale Statenverkiezingen
woensdag 22 februari 2023

Factcheck-marathon rond Provinciale Statenverkiezingen

Journalisten van het AD en de aangesloten regionale kranten, KRO-NCRV’s Pointer en Nieuwscheckers (Universiteit Leiden) starten 6 maart met een factcheck-marathon om het publiek te helpen feiten van desinformatie te onderscheiden.

Tijdens de verkiezingscampagne in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zullen politieke partijen kiezers proberen te overtuigen op hen te stemmen. De mediapartners zullen tot aan de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart op zoek gaan naar claims die worden gedaan over thema’s die belangrijk zijn voor de kiezer en die claims op waarheid toetsen.

Aan talkshowtafels en op sociale media zal het de komende weken het gesprek van de dag zijn: de aankomende Provinciale Statenverkiezingen. Journalisten van het AD en de aangesloten regionale kranten, Pointer en Nieuwscheckers slaan de handen ineen om te controleren of opzienbarende claims die voorbij komen kloppen met de feiten.

Ook spitten ze verkiezingsplannen door op zoek naar des- en misinformatie en wordt een verkiezingsdebat live gefactcheckt. Daarbij richten ze zich op de belangrijkste thema’s van de verkiezingscampagne: wonen, energie, het asielvraagstuk, vervoer en de stikstofproblematiek. Op de sites van de mediapartners delen de factcheckers hun resultaten (uiteraard óók wanneer een opmerkelijke claim wél waar blijkt te zijn).

Aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen vestigt het tijdelijke team van AD, Pointer en Nieuwscheckers zich in het M-gebouw in Hilversum. Maandag 6 maart start de 9-daagse factcheck-marathon. Op de verkiezingsdag 15 maart wordt de factcheck-marathon afgesloten met een factcheckdebat in Beeld en Geluid in Hilversum.

Rennie Rijpma, hoofdredacteur AD: “De Provinciale Statenverkiezingen zijn nu misschien wel belangrijker dan ooit. Toch weten kiezers maar weinig van de bestuurslaag die bepalend is voor stikstof- en woonbouwplannen. Het maakt dat er makkelijk van alles kan worden beweerd. Dat willen we met vereende krachten weerleggen en zo de kiezer in staat stellen om een bewuste keuze te maken op 15 maart.”

René Sommer, hoofdredacteur KRO-NCRV: “Voor de kiezer is niet altijd goed te bepalen wanneer iets waar of niet waar is en daarmee kan indirect het stemgedrag beïnvloed worden. Daarom vinden we het belangrijk om een factcheck-marathon te organiseren. Zodat kiezers weten wat er waar en onwaar is over thema’s die hen aan het hart gaan.”

Nieuwscheckers-coördinatoren Peter Burger en Alexander Pleijter: “Wij willen politici en journalisten scherp houden in de aanloop naar de verkiezingen en kiezers helpen om zelf te bepalen wat er waar is van de beweringen van politici.”

Bron: KRO-NCRV/BM

Bericht delen