dinsdag 16 januari 2018

EYE geeft meer dan 150 films vrij

Vanaf deze week geeft EYE ruim 150 integrale films uit zijn collectie vrij op de website Open Beelden (eye.openbeelden.nl). Ze zijn daarmee niet alleen te bekijken, maar ook gratis beschikbaar voor hergebruik, bijvoorbeeld in nieuwe creatieve werken.

Het betreft een serie vroege Amerikaanse films, een tiental bioscoopjournaals en een reeks stedenfilms, gemaakt door filmpionier Willy Mullens.

Open Beelden is een open mediaplatform dat toegang biedt tot audiovisuele collecties die eenvoudig hergebruikt of geremixt kunnen worden. Films uit de collectie van EYE zijn nu al op diverse websites te bekijken, maar op Open Beelden biedt het museum de gebruiker de mogelijkheid om ze te downloaden, inclusief toestemming voor hergebruik van het materiaal. De collectie die EYE op de portal beschikbaar stelt zal de komende jaren groeien. De films zijn gedigitaliseerd in het kader van Beelden voor de Toekomst.

De collectie op Open Beelden bestaat uit films in het publieke domein en films van de firma Haghe Film, een van Nederlands grootste productiemaatschappijen in de eerste decennia van de vorige eeuw, die onder leiding stond van Willy Mullens. Van zijn hand komt nu een serie stedenfilms beschikbaar, die een panoramisch beeld geven van diverse Nederlandse steden voor promotionele doeleinden. Ook bevat de collectie zo’n dertig bioscoopjournaals, Spiegel van Nederland, die in de jaren vijftig wekelijks werden vertoond. De films van Haghe Film worden beschikbaar gesteld onder een Creative Commons-licentie.

De toegang tot het materiaal op Open Beelden is gebaseerd op het Creative Commons-licentiemodel. Creative Commons biedt auteurs, kunstenaars, wetenschappers en onderwijzers de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten om te gaan en om werken beschikbaar te stellen aan anderen op een manier die de ze zelf kiezen.

Deze ‘open’ benadering wordt ook in de techniek van het platform doorgevoerd door gebruik te maken van open formaten, standaarden en softwarecomponenten. Daarbij komt alle software die in het kader van Open Beelden wordt ontwikkeld tevens als open source-software beschikbaar.

Bron: EYE

Bericht delen