‘ESPN biedt 1,7 miljard voor tv-rechten Ere- en Eerste Divisie’
vrijdag 24 maart 2023

‘ESPN biedt 1,7 miljard voor tv-rechten Ere- en Eerste Divisie’

ESPN heeft naar verluidt 1,7 miljard euro geboden voor de live-televisierechten van de Ere- en Eerste Divisie. Vanaf medio 2025 zouden de profclubs tien jaar lang jaarlijks gemiddeld 167 miljoen euro onderling mogen verdelen.

In Vandaag Inside vertelde sportmarketeer Chris Woerts dat bij acceptatie van het ESPN-bod door de Eredivisie CV de lening van 350 miljoen euro van de sportzender aan de ECV wordt kwijtgescholden. Partijen kwamen dit in 2012 overeen bij het vorige televisiecontract van de Eredivisie CV met ESPN (toen nog FOX geheten) van een miljard euro voor twaalf jaar.

Verder krijgen de profclubs de buitenlandrechten terug evenals de sponsorrechten en kan het per 2025 ook de samenvattingen van het betaalde voetbal – nu bij de NOS – weer zelfstandig verkopen. In totaal zou er dan jaarlijks ruim 200 miljoen euro naar de clubs vloeien.

De afdracht naar de clubs uit de Eerste Divisie zal met meer dan 100% toenemen. Van het totaal bedrag zullen zij 14,6% ontvangen, waardoor de zestien deelnemende clubs geen elf miljoen euro, maar zo’n 25 miljoen euro jaarlijks tegemoet mogen zien. Clubs met jonge elftallen komen hiervoor niet in aanmerking en delen in de opbrengsten voor Eredivisieclubs.

ESPN is sinds 1 januari 2021 de rechtenhouder nadat het bedrijf een meerderheid van aandelen overnam van FOX, de oorspronkelijke televisierechtenhouder van de Ere- en Eerste Divisie. Andere geïnteresseerde partijen voor de live-televisierechten zullen voor 1 april aanstaande een eerste bod moeten uitbrengen. Op 6 april worden de clubs in het betaalde voetbal bijgepraat door Jan de Jong, directeur Eredivisie CV. Zijn er partijen die nog meer bieden dan heeft ESPN het recht op het laatste bod.

“Je moet een broedende kip niet storen, maar er kunnen wel eens hele mooie eitjes uitkomen”, reageerde ECV-directeur Jan de Jong.

Bron: AD/BM

Bericht delen