Eddy Demarez geschorst na live bespotten vrouwelijke basketbalsters
zondag 8 augustus 2021

Eddy Demarez geschorst na live bespotten vrouwelijke basketbalsters

De Belgische sportverslaggever Eddy Demarez is door de Vlaamse omroep VRT op non-actief gesteld na uitspraken over het Belgische vrouwenbasketbalteam.

Die deed hij aan het einde van een livestream van Sporza op Facebook, toen hij dacht dat die al was gestopt. Dat was dus niet zo – dit konden kijkers horen:

Demarez gaf commentaar bij de terugkeer van de basketbalploeg en andere olympiërs uit Tokio. Toen het aan het einde van de live-uitzending ging over een feestje en Demarez al uit de studio was vertrokken maar zijn microfoon nog droeg, was van hem te horen: “Gepoept zal er niet geweest zijn, hè. Ik denk dat er één hetero bij zit.” Poepen staat in het Vlaams voor geslachtsgemeenschap.

Ook werden individuele speelsters besproken. “Da’s een manneke”, zei de sportjournalist over een speelster. Over het postuur van een ander werd gezegd: “Die wordt ook wel The Mountain genoemd”.

Op Twitter reageren speelsters van de Belgian Cats, zoals het team wordt genoemd, verontwaardigd:

De VRT spreekt van ongepaste uitspraken. “De VRT gaat in gesprek met Eddy en in die tussentijd zal hij geen programma’s meer van commentaar voorzien”, staat in een reactie. “Zulke uitspraken kunnen niet getolereerd worden.”

Demarez zelf zegt op de VRT-site dat hij “zwaar over de schreef is gegaan” in een “privégesprek weg van de studio”. Hij zegt dat hij het basketbalteam heeft gevraagd of hij persoonlijk zijn excuses mag overbrengen.

De Belgische basketbalvrouwen verloren op de Olympische Spelen in de kwartfinale van gastland Japan, met een verschil van 1 punt. De ploeg kwam zaterdagmiddag terug in België.

Bron: NOS/BM
Foto: VRT

Bericht delen