Drie NOS-programma’s over 70 jaar tv
vrijdag 1 oktober 2021

Drie NOS-programma’s over 70 jaar tv

Ook de NOS staat stil bij het feit dat de televisie 70 jaar bestaat in Nederland. Op 1, 2 en 4 oktober zijn er speciale uitzendingen te zien. Hieronder het overzicht.

70 jaar tv: Breaking news
We zijn er inmiddels aan gewend dat we kunnen meekijken met groot nieuws. Terwijl het gebeurt en – dankzij de smartphone – waar we ook zijn. Dat was in de begintijd van televisie wel anders. In deze uitzending van NOS Nieuws wordt de ontwikkeling van breaking news geschetst, van watersnood (1953) tot watersnood (2021).

Presentatoren, verslaggevers en cameramensen die de plotselinge grote nieuwsgebeurtenissen bij de mensen thuis brachten – onder wie Philip Freriks, Pia Dijkstra, Jeroen Pauw, Gijs Wanders, Jan van Loenen en Malou Petter – vertellen hoe dat in z’n werk ging. De presentatie is in handen van Winfried Baijens.

Was het eerste beeld van de Watersnoodsramp van 1953 pas na drie dagen te zien in het Polygoonjournaal in de bioscoop, bij de watersnood in Limburg van deze zomer kon bij wijze van spreken worden meegekeken met de stijging van het waterpeil. Dat heeft alles te maken met de technologische ontwikkeling: van beeld op film (die eerst moest worden ontwikkeld), via de straalpalen van de PTT en de satellietwagen tot de mobiele telefoon.

De impact van die ontwikkeling wordt geschetst aan de hand van verhalen van de makers en beelden van historische gebeurtenissen als de treinkaping in De Punt (1977), de val van de Muur (1989), de Bijlmerramp (1992) en de Vuurwerkramp (2000).

70 jaar tv: Breaking news is te zien op vrijdag 1 oktober, 20.28-21.24 uur, NPO 2.

70 jaar tv: Wat ging er door je heen?
70 jaar televisie betekent ook 70 jaar sport op tv. In Wat ging er door je heen? wordt ingezoomd op het bij sportprestaties onmisbare interview; hoe zich dat in de loop der jaren ontwikkeld heeft.

Van de strak in het pak gestoken reporters met een pijp in de mond die door de sporters nog met ‘meneer’ en ‘u’ werden aangesproken tot een voetballer die bij de interviewer op schoot kruipt. Van de atleet die verguld is met elke vorm van aandacht tot – jaren later – het gevecht om een quoteje van een sporter met zonnebril en koptelefoon in de mixed zone.

Met tal van bekende en onbekende vraaggesprekken, beklijvende interviews die onthullen, ontroeren en schuren. We zien tranen, woede en een lach van oor tot oor vlak voor en vlak na sportieve hoogte- en dieptepunten. Met onder meer het gesprek tussen Kees Jansma en Willem van Hanegem, waarin `De Kromme` het even te veel wordt als duidelijk is dat hij niet meegaat naar het WK 1978 in Argentinië, Gerrie Knetemann die breekt in gesprek met Mart Smeets na de Amstel Gold Race van 1985, Wesley Sneijder op schoot bij Jack van Gelder op het WK 2014 en een ontroerend openhartige Daley Blind na de hartproblemen van Christian Eriksen tijdens het EK in 2021.

70 jaar tv: Wat ging er door je heen? is te zien op zaterdag 2 oktober, 17.20-17.50 uur, NPO 1.

70 jaar tv: LIVE! U was erbij… thuis
Als geen ander medium slaagt televisie erin om de kijker thuis het gevoel te geven erbij te zijn. In deze uitzending van NOS Evenementen wordt de kijker meegenomen in de ontwikkeling van rechtstreekse programma’s op de Nederlandse televisie.

Mee kunnen vieren, mee rouwen en meedoen. Zoals bij de eerste live Koninginnedag, in 1961 met Dick Passchier bij het defilé voor Paleis Soestdijk. De koninklijke huwelijken, begrafenissen en inhuldigingen. De marathon-inzamelingsuitzending Open het Dorp, in 1962 met Mies Bouman. Ook is er aandacht voor hoe de tanende belangstelling voor de Nationale Dodenherdenking werd gekeerd door deze rechtstreeks uit te gaan zenden. Verder komt ook onder andere de thuiskomst van de slachtoffers van de ramp met de MH 17 voorbij. Herman van der Zandt voert de kijker langs de hoogtepunten van zeven decennia aan rechtstreekse televisie-uitzendingen.

70 jaar tv: LIVE! U was erbij… thuis is te zien op maandag 4 oktober, 21.30-22.20 uur, NPO 1.

Bron: NOS/BM

Bericht delen