dinsdag 16 januari 2018

Dr. Corrie sluit goed aan bij seksuele voorlichting

De thema’s in Dokter Corrie, de veelbesproken rubriek in het Schooltv-weekjournaal op vrijdagmorgen, sluiten goed aan bij de onderwerpen die op veel basisscholen over het thema seksualiteit en seksuele diversiteit worden behandeld.

Dit blijkt uit een recent gehouden onderzoek van Duo Onderwijsonderzoek, waaraan ruim vierhonderd leerkrachten en vierhonderd directeuren van basisscholen hebben deelgenomen. Dokter Corrie is vrijdagochtend weer present in het Schooltv-weekjournaal. Zij spreekt dan met Harm Edens over masturberen. Het filmpje kan iedereen donderdag bekijken via: schooltvweekjournaal.nl.

Bijna de helft van de ondervraagde leerkrachten (46 procent) en directeuren (46 procent) geeft aan dat de thema’s in de rubriek Dokter Corrie (zeer) goed aansluiten bij de onderwerpen die op de school over het thema seksualiteit en seksuele diversiteit worden behandeld. Het merendeel geeft aan aandacht voor seksuele en seksuele diversiteit zinvol te vinden (respectievelijk 63 procent en 58 procent). Daarbij vindt het merendeel van de leerkrachten (61 procent) en directeuren (57 procent) seksuele voorlichting toch vooral een taak voor de ouders en in beperkte mate een taak voor de school.

Meer dan de helft van de leerkrachten (58 procent) zegt dat zij nooit in verlegenheid worden gebracht door de manier waarop in de rubriek Dokter Corrie seksualiteit en seksuele diversiteit worden besproken. Een klein deel van de leerkrachten geeft aan dat dit regelmatig gebeurt (8 procent) en ruim een derde van de leerkrachten geeft aan dat ze een enkele keer in verlegenheid wordt gebracht door Dokter Corrie.

Leerkrachten en directeuren die Dokter Corrie wel kennen, maar niet op school gebruiken (9 procent van alle leerkrachten en 15 procent van de directeuren) geven aan dat ze de rubriek niet geschikt vinden voor hun leerlingen. Ook geven deze ‘afwijzers’ aan dat de rubriek respectloos met seksualiteit omgaat en niet geschikt is voor combinatieklassen. Protestants-christelijke scholen zijn terughoudend om aandacht te besteden aan seksualiteit en seksuele diversiteit. Leerkrachten op deze scholen beoordelen de rubriek Dokter Corrie minder positief.

De rubriek Dokter Corrie komt tot stand met advies van Rutgers WPF, kenniscentrum seksualiteit.

Bron: NTR/Broadcast Magazine

Bericht delen