dinsdag 16 januari 2018

Doek valt definitief voor Spreek'buis

De poging om Spreek’buis een doorstart te laten is mislukt. Het komende nummer van het tijdschrift voor medewerkers van de publieke omroep, dat verschijnt op 1 maart, is de laatste editie. De redactie is ontslagen. Hiermee komt een einde aan het eigen communicatiekanaal van de omroepmedewerkers, dat sinds 1946 bestaat.

In augustus vorig jaar heeft de Raad van Bestuur van de NPO besloten om te stoppen met het uitbrengen van Spreek’buis. Het blad en de website zijn voor de NPO niet langer een prioriteit en er wordt bezuinigd. Het voorgenomen besluit werd definitief in oktober. De redactie heeft de afgelopen maanden toch nog edities gemaakt, omdat er een kans bestond om Spreek’buis een doorstart te laten maken. Een aantal partijen had belangstelling om het blad over te nemen. Na uitvoerige gesprekken leek Villamedia (NVJ) het beste plan te hebben.

Villamedia Uitgeverij nam een externe fondsenwerver in de arm om te onderzoeken of er een gezonde financiële toekomst voor een voortzetting zou zijn. Ondanks de welwillende reacties van vele gesprekspartners, waaronder de NPO, Omroep MAX, de OTP, Beeld en Geluid, de gemeente Hilversum en CMI, zag Villamedia onvoldoende harde financiële toezeggingen om Spreek’buis te laten voortbestaan.

Midden februari is daarop de conclusie getrokken dat een doorstart niet haalbaar is, en dat het doek voor Spreek’buis definitief valt.

Bron: Spreek’buis

Bericht delen