Documentaire Bolta Zathe wint Gouden Regiohelden Award
vrijdag 12 april 2024

Documentaire Bolta Zathe wint Gouden Regiohelden Award

De documentaire Bolta Zathe van Omrop Fryslân wint de Gouden Regiohelden Award van 2023. Dit is de jaarlijkse prijs voor de beste journalistieke productie van de regionale publieke omroepen.

Het is een film over het eigenzinnige en kwetsbare leven van twee broers op een afgelegen boerderij. “Een mesthoop is de aanleiding, maar de oprechte nieuwsgierigheid naar andere mensen uit de buurt is de basis voor dit verhaal”, aldus de jury. “Dat zouden we vaker willen zien in de regionale journalistiek. De manier waarop journalist Hannah Swart vragen stelt, werkt ontwapenend. Het geeft een kijkje in het leven van twee mensen die in hun eigen bubbel leven en door hun omgeving worden bestempeld als ‘anders’. De documentaire is intiem en soms ongemakkelijk om naar te kijken, maar dat zet je als kijker wel aan het denken.”

Regiohelden Festival
De Regiohelden Awards zijn uitgereikt tijdens het jaarlijkse festival voor regionale journalistiek. Dat werd dit jaar gehouden in Leeuwarden. Voorafgaand aan dit festival konden alle regionale omroepen inzendingen insturen voor zes verschillende categorieën.

Talent
In totaal beoordeelde de vakjury dit jaar 71 inzendingen van de dertien regionale publieke omroepen. De juryleden vinden het aanbod van de producties dit jaar divers. Tijdens de beoordeling werden zij verrast en oprecht geraakt. Ook zagen ze veel talent. “Het is mooi dat de regionale omroep een plek is waar mensen zich kunnen ontwikkelen, al is talent hebben alleen niet genoeg. Het is belangrijk dat nieuwe mensen goed begeleid worden.”

Jury
De jury bestond dit jaar uit voorzitter Freek Staps (ANP), Sylvia Cools (De Stentor), Erwin van Nuland (Bureau Regio), Evert Cuijpers (Omroep Venlo), Joëlle Terburg (Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten), Joost Engelberts (regisseur van de podcastserie Onland), Maxime de Vries (NOS Stories), In-Soo Radstake (documentairemaker van Selling a Colonial War), Marieke ten Katen (Brabants Dagblad) en Tom van den Oetelaar (winnaar Gouden Regiohelden Award 2022).

Regiohelden Awards
Naast de Gouden Regiohelden Award werden er dit jaar ook zes andere Regiohelden Awards uitgereikt. Dit zijn de winnaars van de verschillende categorieën:

De Nieuwsjager
De winnaar voor het beste eigen nieuwsverhaal van 2023 is: Omroep West met Onderzoek: top LUMC wist al jaren van fraude maar deed niks. Dit is de titel van een reeks artikelen waaruit blijkt dat het Leidse academische ziekenhuis niet onschuldig is bij een fraudezaak met Europese onderzoekssubsidies. De jury is onder de indruk van de manier waarop de toegewijde verslaggever Frank van Deutekom zich vastbijt in dit onderwerp. “Hij heeft zelf misstanden ontdekt door gedegen lang onderzoek te doen. Zijn serie verhalen is tot op de dag van vandaag interessant.”

De Beeldvanger
De winnaar voor de beste videoproductie van 2023 is: Noord Scoort van RTV Noord. Een wekelijks sportprogramma dat niet alleen draait om sport, maar ook een inkijk geeft in het privéleven van de sporters. “Je ziet dat dit met liefde is gemaakt”, aldus de jury. “Het plezier spat er vanaf, zowel bij de makers als de geportretteerden uit de regio. Ook als je niet van sport houdt, is het leuk hiernaar te kijken.”

De Luistervink
De winnaar van de beste audioproductie van 2023 is: Op Hoop van Zegen van Omroep Brabant.De jury vindt dat de makers van deze podcastserie de luisteraar op een toegankelijke manier meenemen in de wereld van de evangelische organisatie ‘Frontrunners’. “Dit gaat over een groeiende geloofsgemeenschap in Brabant. Het is een verschijnsel dat veel impact heeft op de regio en dat hebben de makers goed onderzocht. Op een observerende manier wordt gesproken met mensen uit verschillende hoeken. Deze serie is heel knap gemaakt, hier wil je naar blijven luisteren.”

De Verhalenverteller
Naast de Gouden Regiohelden Award won Bolta Zathe van Omrop Fryslân ook de prijs voor beste documentaire van 2023. “Deze prachtige film laat zien dat je geen groot budget nodig hebt om een goed verhaal te vertellen”, aldus de jury. “Op een simpele manier, met een camera in haar hand stapt deze jonge journalist een boerenerf op. We zijn onder de indruk van de manier waarop Hannah Swart de scènes zelf heeft gedraaid en gemonteerd. Ze heeft een goed gevoel voor ritme en cinema. We hopen in de toekomst meer van haar te zien.”

De Nieuwkomer
Het beste talent van 2023 is: verslaggever Bernadette Keizer van RTV Utrecht. Een presentatrice die het liefst op zoek gaat naar stemmen die anders ongehoord blijven. De jury noemt haar een veelzijdig talent dat oog heeft voor een breed scala aan verhalen. “Het is mooi dat ze als journalist ook een strategie schreef om het YouTube-bereik van de omroep te vergroten.”

De Verbinder
Deze nieuwe Regiohelden Award is voor een project uit 2023 dat op de beste manier heeft gezorgd voor verbinding in de samenleving. De winnaar isTexel 360 van NH Media. Een tv-serie waarin de grenzen van het toerisme op dit eiland worden onderzocht. Volgens de jury wordt samenbrengen hier op een journalistieke manier geïnterpreteerd, door verbinding te zoeken met het onderwerp en dat van allerlei kanten te belichten.

Over Regiohelden
De regionale publieke omroepen (RPO) organiseren jaarlijks het rondreizende journalistieke festival Regiohelden. Het is een inspirerende netwerk- en trainingsdag voor en door medewerkers van de dertien regionale publieke omroepen. De Regiohelden Awards zijn de jaarlijkse prijzen voor de beste journalistieke producties van de regionale omroepen. De uitreiking van de awards is de feestelijke afsluiting van Regiohelden.

Bron: RPO
Foto: Eric Brinkhorst (Hannah Swart, winnares van de Gouden Regio Award en de Verhalenverteller Award)

Bericht delen