dinsdag 16 januari 2018

De Jong reageert op bezwaar kranten

De Telegraaf en Volkskrant lieten vorige week weten last hebben van de online activiteiten van de omroep. De kranten pleiten de kranten voor aanscherping van de wet omdat zij moeite hebben om geld te verdienen met hun sites, terwijl de NOS als publieke omroep geen winst hoeft te maken.

Jan de Jong reageert hier woensdag op in zijn blog op de site van de NOS. Hij spreekt zijn begrip uit voor de positie van de kranten die het als gedrukte media zwaar hebben met vermindering van abonnees en advertentie-inkomsten. Hij meent echter dat de NOS hierin geen blaam treft. Sterker nog, zij helpen de kranten onder andere vaak aan gratis beeld.

De Jong legt het aantal site-bezoeken van de Telegraaf, NU.nl en NOS naast elkaar, waarbij de NOS nog het laagst scoort. De tegenvallende inkomsten op online activiteiten zijn volgens hem dan ook niet aan te wijten aan concurrentie vanuit de NOS, maar aan het feit dat het bezoek niet (voldoende) wordt omgezet in geld. Hij stelt vast dat de Ster-inkomsten sinds 1989 niet of nauwelijks zijn gestegen, terwijl de commerciële zenders wel een sterk stijgende omzet hebben gezien in dezelfde periode.

Kijk voor de volledige blog van De Jong op NOS.nl.

Bron: NOS

Bericht delen