woensdag 17 januari 2018

David Attenborough: natuurkracht

Hij mag dan negentig (!) zijn, pensionering komt nog steeds niet in zijn woordenboek voor. Sir David Attenborough maakte in 1952 zijn eerste programma voor de BBC en is nog altijd alive & kicking. Na dertien jaar ging Broadcast Magazine voor de tweede keer met hem in gesprek, mede naar aanleiding van de adembenemende serie Planet Earth II, dit najaar ongetwijfeld weer een kijkcijferkanon op NPO 1.

De hernieuwde ontmoeting met de beroemdste natuurfilmer ter wereld – de middelste van drie zoons, zijn oudste broer was Richard Attenborough die furore maakte als acteur en regisseur – vond plaats in Liverpool, tijdens de BBC Worldwide Showcase. De tweede serie Planet Earth was hét onbetwiste pronkstuk; met weer indrukwekkender beelden en nog meer technisch vernuft – alles uiteraard gefilmd in Ultra HD.

In 2,5 jaar tijd zijn niet minder dan negentig locaties bezocht, wat heeft geleid tot een nieuw zesluik over diverse habitats: jungles, woestijnen, bergen, eilanden, grasland én, opvallend genoeg, stedelijke gebieden. “Die hebben zo hun eigen ecologie,” aldus Attenborough. “Honderd jaar geleden waren er anderhalf miljard mensen op aarde, nu zijn dat er meer dan zes miljard… Bij elke ademtocht zijn we volledig afhankelijk van de natuur. Als we die beschadigen, beschadigen we dus onszelf. Daarom zijn deze programma’s ook zo belangrijk: niet alleen om de schoonheid van de natuur te laten zien, maar vooral ook de kwetsbaarheid.”

Het uitgebreide interview met sir David Attenborough is te lezen in Broadcast Magazine 354. Nog geen abonnee? Klik hier en maak gebruik van de speciale actie.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen