dinsdag 16 januari 2018

CvdM vindt banden WNL met Telegraaf te nauw

Omroep WNL heeft vrijdag zelf een vertrouwelijk rapport over de omroep openbaar gemaakt aan RTL Nieuws. In deze tussenrapportage van het Commissariaat voor de Media (CvdM) wordt verslag gedaan van hoe de omroep zich sinds de oprichting heeft gedragen.

Ondanks een nadrukkelijke eis van de toenmalige minister van Cultuur Ronald Plasterk, heeft WNL te nauwe banden met de Telegraaf. Dat concludeert het CvdM in het rapport. Als WNL niet snel tegemoet komt aan de kritiekpunten van het Commissariaat, kan het zijn uitzendvergunning kwijtraken.

Omroep WNL maakte de vertrouwelijke rapportage en de eigen zienswijze zelf openbaar aan RTL Nieuws, omdat de omroep transparant wil zijn over de wijze waarop zij WNL aan het opbouwen is, en met welk doel. De omroep vindt dat een liberaal-conservatief journalistiek geluid thuishoort binnen het publieke bestel. Ook heeft de omroep het ministerie van OCW toestemming gegeven tot openbaarmaking van beide stukken. WNL wijst erop dat het CvdM pas na 2,5 jaar een eerste tussentijds advies levert, en dat het CvdM voor toelating negatief adviseerde over toelating van WNL. Het verbood daarbij tegelijk de oorspronkelijke naam, Wakker Nederland.

Een belangrijk punt van kritiek aldus het CvdM is dat WNL als externe producent voor televisieprogramma’s maar één buitenproducent inschakelt: Telegraaf Video Media (TVM). Dat bedrijf is onderdeel van de Telegraaf Media Groep. Hiermee komt publiek geld via een u-bocht terecht bij TMG. In 2011 ging het om een bedrag van 4,6 miljoen euro. Het Commissariaat voor de Media noemt het ‘essentieel’ dat WNL op meerdere fronten haar leven betert. WNL moet de komende tijd ‘op overtuigende wijze bewijzen dat het zelfstandig opereert van de Telegraaf Media Groep’.

Bron: WNL/RTL Nieuws

Bericht delen