Broadcast Media Society in teken van bouwen
dinsdag 10 december 2019

Broadcast Media Society in teken van bouwen

Voorafgaand aan de bekendmaking van Jeroen Pauw tot de nieuwe Omroepman van het Jaar praatte presentator van dienst (en afzwaaiend Omroepman) Beau van Erven Dorens met Frans Klein (NPO), Marco Louwerens (Talpa), Peter van der Vorst (RTL) en Marco de Ruiter (Disney) over het komende mediajaar. Bij deze editie van de Broadcast Media Society, in een bomvol auditorium van Beeld en Geluid in Hilversum, viel het woord ‘bouwen’ opvallend vaak.

Frans Klein van de NPO gaat met plezier bouwen aan de nieuwe late avond op NPO 1, waar vijf presentatieduo’s het stokje zullen overnemen van Eva Jinek. “We gaan iets nieuws doen”, zei hij met een knipoog naar het verleden. “Dit is onontgonnen terrein voor ons, maar de publieke omroep is er om onontgonnen terrein te verkennen. Al moet ik toegeven dat ik soms tobberig ben of het gaat lukken.”

bmszaal564

Op de dag dat Jeroen Pauw Omroepman werd, maakte de laureaat ook bekend te zullen stoppen als presentator van zijn late night-programma. Het wordt tijd voor andere zaken, vindt Pauw. “Ik ben vooral blij dat Jeroen behouden blijft voor de NPO”, reageerde Klein. “Hij gaat het nieuwe programma op de late avond produceren en zal later in het jaar ook als presentator terugkeren bij een van de duo’s.” Dat laatste werd overigens door Pauw zelf ontkend. “Dat moeten Frans en ik nog maar eens bespreken bij een glas wijn.”

Marco Louwerens: “Of we volgend jaar RTL verslaan? Nee, dat is onmogelijk.”

Marco Louwerens bouwt aan de zenders bij Talpa en daarbij heeft hij zich voorgenomen een deemoedige houding aan te nemen. “We hebben nog een lange weg te gaan en proberen stapje voor stapje onze zenders te verbeteren. Daar zijn we best tevreden over. Of we volgend jaar RTL verslaan? Nee, dat is onmogelijk.”

John de Mol bemoeit zich nog steeds met ieder detail van een programma (“Hij is nu eenmaal producent in hart en nieren”), maar met de schema’s van de zenders houdt hij zich niet meer bezig, zegt Louwerens. “Erland Galjaard en ik wilden vrijheid en John heeft ons die ook gegeven. Hij vindt zenderbouwen vreselijk, snapt het ook niet. Dan ziet hij al die vakjes staan en zegt: doen jullie het maar.”

bms2 564

Ook Peter van der Vorst zegt het fijn te vinden dat hij kan bouwen aan de RTL-zenders, al gaat een groot deel van zijn tijd naar het oplossen van het Villa-debacle. “Het is soms zwaar, dat geef ik toe. Maar ik vind het wel leuk. Bij zo’n baan hoort het nou eenmaal dat er weken tussen zitten die niet zo gemakkelijk zijn.”

Marco de Ruiter kan met Disney+ gaan bouwen aan een on demand-platform dat de concurrentie aankan met Netflix, al was hij de eerste om die strijd te relativeren. “Netflix is al jaren bezig en wij zijn net begonnen.”

Van Erven Dorens vroeg De Ruiter of het met al die grote buitenlandse spelers niet tijd wordt om de Nederlandse creatieve industrie beter te beschermen. De Ruiter: “Er wordt altijd gedaan of er een groot buitenlands spook op ons afkomt, maar ik denk dat de Nederlandse consument dat helemaal niet op die manier bekijkt. We gaan de komende tijd wel kennismaken met Nederlandse producenten, maar voorlopig is er nog geen ruimte voor lokale producties.”

FOX Sports wordt ESPN
Nu de overname van 21st Century Fox door The Walt Disney Company begin dit jaar zijn ook de Nederlandse zenders van Fox in handen gekomen van Disney. Volgens Disney’s Country Manager Marco de Ruiter is het een kwestie van tijd voordat FOX Sports de naam verandert in ESPN, analoog aan de Disney-sportzenders. “Dat het gaat gebeuren, is een zekerheid. We hebben alleen geen haast hiermee. We wachten op een geschikt moment.”

Bron: BM

Bericht delen