Boek over regisseur Rudolf Spoor
maandag 17 april 2023

Boek over regisseur Rudolf Spoor

Regisseur Rudolf Spoor (84) is verantwoordelijk voor een serie onuitwisbare beelden in het collectieve geheugen van Nederland: de landing van de Apollo 11 op de Maan, de barre Elfstedentocht van 1963, de ingebruikname van de Stormvloedkering en als meest memorabele fragment: DE traan van Máxima in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Tot in de hoogste kringen van het land weet Rudolf Spoor waardering af te dwingen. Het leverde hem het predicaat ‘hofregisseur’ op. Het is een etiket dat hij te danken heeft aan de tientallen uitzendingen die hij maakte met en over leden van het Koninklijk Huis. Het boek Van Maan tot Traan van Kevin Kraan biedt een intrigerende kijk achter de schermen van het televisie vak aan de hand van de loopbaan van Rudolf Spoor.

Een loopbaan die 45 jaar beslaat en zich laat schetsen aan de hand van de historie van de tv in Nederland. Dat er af en toe kruispunten moesten worden gewijzigd, bushokjes moesten worden verplaatst, straatlichten overdag aan moesten of een kameel moest worden aangeschaft voor een mooi beeld, dat spreekt voor zich. Zo waren de uitzendingen van Rudolf Spoor.

Het is een kwestie van net die ene stap meer zetten die het verschil maakt tussen doorsnee en memorabel en die maakt dat, wanneer in 2051 een avondvullende thema-uitzending wordt gewijd aan 100 jaar televisie in Nederland, de bijdragen van Rudolf Spoor nog steeds dominant zullen zijn. Een gebeurtenis in Nederland was pas belangrijk als Rudolf Spoor erbij was.

Auteur Kevin Kraan (1982) werkt als speechschrijver voor diverse (voormalige) ministers, waaronder Mark Rutte, Hugo de Jonge, Ronald Plasterk en Kajsa Ollongren. Hij schreef eerder de biografie van Henny Huisman (Henny) en het boek No Limit over de grote Eurodancehits uit de jaren negentig, waarvoor hij genomineerd werd voor de Pop Media Prijs.

Het boek Van Maan tot Traan verschijnt op 26 april.

Bron: Bruna/BM

Bericht delen