BNNVARA brengt openhartige 2Doc: Dertien Dagen
zaterdag 16 juli 2022

BNNVARA brengt openhartige 2Doc: Dertien Dagen

Voor Floor Haak (86) is het leven goed zo. Hij geniet ogenschijnlijk nog van het leven, maar zijn lichaam is broos. Wanneer hij zijn onafhankelijkheid dreigt te verliezen en constateert dat hij niet langer zelfredzaam is, besluit hij dat het tijd is om dood te gaan.

De stap naar het verpleeghuis kan Floor zich niet voorstellen. Daarom neemt hij zelf de regie en besluit te stoppen met eten en drinken. Zijn twee zoons trekken bij hem in om tot het einde voor hem te zorgen. Een week voor het besluit vraagt Floor zijn zoon, fotograaf en filmmaker Gijs Haak, dit proces te filmen. “Dan kunnen mensen zien hoe het is om op deze manier dood te gaan.”

Ze beleven samen de laatste intense, verdrietige maar ook lichte dertien dagen van zijn leven. 2Doc: Dertien Dagen is 28 juli om 22.05 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2. Het is een productie van Studio Haak & Visser.

Beperkte mogelijkheden
Mensen die niet meer willen leven, maar niet ziek zijn of ondraaglijk lijden, maken vaak een lange zoektocht. Ook Floor Haak onderzocht de beperkte mogelijkheden om het einde in eigen hand te nemen. Hij was lid van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, maar las hoofdschuddend over getob met helium, pillen en gif. Stoppen met eten en drinken leek hem de meest humane manier om te sterven. Zijn huisarts bleek bereid hem bij te staan, dus hield Floor bij de planning van zijn dood rekening met de vakantie van de huisarts.

2Doc: Dertien Dagen is in 2021 genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie beste korte documentaire.

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen