Biografie van André van Duin verschijnt in oktober
zondag 4 juli 2021

Biografie van André van Duin verschijnt in oktober

Aan de vooravond van André van Duins 75ste verjaardag verschijnt zijn geautoriseerde biografie Gewoon André. In vele, lange ongedwongen gesprekken met André, zijn dierbaren, vrienden, bekenden en vakbroeders duikt Bert Kuizenga in de recente geschiedenis van de artiest.

Dat André een man van vele talenten is, zie je pas echt in de metamorfose die hij in zijn carrière onderging. Waar de focus in het verleden meer lag op dat helmpje, fluitketel of hilarische bekken trekken ontroert hij nu vooral. Hoe mooi was zijn Nederlandse vertolking van La Bohème aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk? Of de rol van Evert Duiker in Het geheime dagboek van Hendrik Groen? Om nog maar over de ontroerende 4 mei-speech op de Dam te zwijgen. Waar komt deze ommezwaai vandaan?

Remmen los
Iedereen kent André van Duin. Maar wie kent hem nou echt? In de media is in al die jaren geen onvertogen woord over hem gevallen. Geen schandalen en nauwelijks persoonlijke diepte-interviews. De André die wij kennen, is de André die André laat zien. Aan de hand van vele lange ongedwongen gesprekken haalt Bert Kuizenga de echte André naar boven. Bert heeft humor, empathie, kan goed luisteren en het belangrijkst: André kent hem, waardoor zijn voet van de rem gaat. Het duo laat Andrés recente verleden de revue passeren. Van zijn successen in het theater en op tv en het plezier in zijn eigen bar thuis tot het overlijden van zijn man Martin en zijn eigen darmkankerdiagnose, die hij moedwillig stil hield. En hoe hij toch weer doorgaat en het leven leeft.

De échte André
Presentator, acteur en kunstenaar Bert Kuizenga geeft André in zijn schrijfstijl alle ruimte die hij verdient. Je leest Andrés woorden, doorspekt met Andrés emoties. Je proeft de verbazing tussen de regels door, voelt zijn intense verdriet en hoort bijna de pret met dat typische lachje dat we zo goed van hem kennen. En tussendoor vraagt Bert bekenden van André naar hún kijk op de man en de artiest. Bert Kuizenga leerde André van Duin in 2005 goed kennen toen hij Ron Brandsteder verving in de theatershows van André. De 85 voorstellingen waren het begin van hecht contact. Bert ontwikkelde in de loop der jaren een warme band met André en zijn man Martin en dat vertaalt zich in dit boek. André laat zich in de ziel kijken door Bert en zo gewoon is dat niet.

Het boek Gewoon André heeft persoonlijke bijdragen van Matthijs van Nieuwkerk, Youp van ’t Hek, Joke Bruijs, Jan Slagter, Ron Brandsteder, Kees Hulst, Janny van der Heijden, Cornald Maas, Joop van den Ende, Frans Mulder, Caroline Tensen en Freek de Jonge. De geautoriseerde biografie verschijnt op 18 oktober en FC Klap is de uitgever.

Bron: FC Klap/BM
Foto: Roland J.Reinders/Omroep MAX

Bericht delen