dinsdag 16 januari 2018

Beeld en Geluid toont Oranje-archief

Beeld en Geluid komt in juni met ‘Leven met Oranje’, een tentoonstelling vol archiefmateriaal van en over ons Koninklijk Huis. Het koningshuis bestaat bijna 200 jaar en daarvan is ruim een eeuw vastgelegd in bewegend beeld.

Te midden van 17 beeldschermen van twee meter hoog, kunnen bezoekers straks genieten van bekende en minder bekende beelden van de Oranjes rondom vijf thema’s; sporten met Oranje, rouwen met Oranje, werken met Oranje, strijden met Oranje en vieren met Oranje. Kortom: ons leven met Oranje.

Alle geluid- en beeldopnames die Beeld en Geluid rijk is, zijn opgediept uit het archief. De oudste beelden van het koningshuis zijn de uit 1898 stammende opnames van de inhuldiging van koningin Wilhelmina in Amsterdam. Sindsdien is de meest besproken familie van Nederland ook de meest gefilmde.

De tentoonstelling laat zien hoe de verhouding tussen media en de koninklijke familie is veranderd (en geprofessionaliseerd) in de loop der jaren. Het is in deze gemedialiseerde tijd, waarin de relatie tussen media en koningshuis zich afspeelt binnen afgesproken regels, bijna niet meer voor te stellen dat eigen opnames uit de kinderkamer, zoals Prins Bernhard die destijds beschikbaar stelde aan het Polygoonjournaal, nog te zien zouden zijn.
Leven met Oranje is vanaf vrijdag 21 juni te zien bij Beeld en Geluid.

Bron: Beeld en Geluid

Bericht delen