dinsdag 16 januari 2018

Bakker Abel in Wall of Fame

In de Wall of Fame van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is woensdagmiddag een bijzondere beeltenis onthuld van bakker Abel (Siemon de Jong) uit het veelgeprezen VPRO-programma Taarten van Abel.

In bijzijn van ruim 50 kinderen die in de voorbije seizoenen zijn ontvangen in het tv-programma, zijn Siemon de Jong, de VPRO en producent Stormy Minutes op feestelijke wijze geëerd.

Met de Wall of Fame, een glazen wand in het  Atrium van Beeld en Geluid, met portretfoto’s ontworpen door Jaap Drupsteen, eert Beeld en Geluid programma-, film- en documentairemakers die een prominente rol spelen in de Nederlandse omroepgeschiedenis en die hiervoor een oeuvreprijs hebben ontvangen. Op dit monument zijn vele persoonlijkheden vereeuwigd, waaronder bijvoorbeeld Mies Bouman, André van Duin en de onlangs overleden Ellen Blazer.

Al tien seizoenen lang ontvangt bakker Abel in zijn talkshow Taarten van Abel kinderen met een bijzonder verhaal om een taart te maken voor een speciaal persoon. In 2012 ontving Taarten van Abel een Ere Zilveren Nipkowschijf. “Goeie kinder-tv is ook goeie volwassen-tv”, vindt de Nipkow-jury. De Jong belicht op unieke wijze de problemen waarmee kinderen worstelen, en wekt daarmee zowel een lach op als een traan. “Je ziet de kinderen groeien voor de camera door het vertrouwen dat De Jong hun schenkt”, aldus de jury.

De makers van het programma ontvingen uit handen van host Diva Mayday een miniatuur van de levensgrote beeltenis in de Wall of Fame. Bovendien werden deze middag de rollen voor één keer omgedraaid: het waren de aanwezige kinderen die nu aan Siemon zélf een taart overhandigden.

De Wall of Fame is dagelijks te bezichtigen in het Atrium van Beeld en Geluid op het Media Park in Hilversum.

Bron: Beeld en Geluid

Bericht delen