dinsdag 16 januari 2018

Afscheid Komrij live bij de NOS

De besloten afscheidsbijeenkomst van de donderdag overleden Gerrit Komrij wordt zaterdag 14 juli rechtstreeks door de NOS uitgezonden op Nederland 1. De presentatie is in handen van Rik van de Westelaken. Deze afscheidsbijeenkomst voor familie, vrienden en genodigden, vindt plaats van 12.00 tot circa 13.30 uur.

Op de besloten bijeenkomst in de concertzaal van Felix Meritis spreken onder anderen auteurs Kees van Kooten, Jan Mulder en Onno Blom, en Henk Pröpper, directeur van uitgeverij De Bezige Bij. Schrijver en columnist Remco Campert en de huidige Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr dragen poëzie voor. Huub van der Lubbe en Camerata Trajectina zingen teksten van Gerrit Komrij.

Komrij’s publiek krijgt zaterdag van 16.00 tot 18.00 uur de gelegenheid afscheid te nemen in Felix Meritis in Amsterdam. Na de plechtigheden in Nederland wordt de schrijver overgebracht naar Portugal, waar hij op 19 juli in zijn woonplaats Vila Pouca da Beira ter aarde zal worden besteld.

Komrij (1944, Winterswijk) was dichter, schrijver, essayist, vertaler, recensent en polemist en overleed op 5 juli in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. In 1968 debuteerde hij officieel als dichter met Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten. Met de publicatie in 1979 van de bloemlezing De Nederlandse poëzie van de 19e en 20ste eeuw in 1000 en enige gedichten schreef hij geschiedenis.

Hij groeide uit tot een gewaardeerd schrijver en gevreesd criticus, onder meer door zijn soms vileine krantencolumns over televisie. In 2000 werd Komrij door het publiek uitgeroepen tot Dichter des Vaderlands, een functie die hij tot 2004 bekleedde. Hij was actief op veel terreinen en schreef ook een keer het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Komrij mocht talrijke literaire prijzen in ontvangst nemen, onder andere de prestigieuze P.C. Hooftprijs voor zijn beschouwend proza.

Bron: NOS

Bericht delen