dinsdag 16 januari 2018

'Advies RvC in strijd met Europees recht'

Het advies van de Raad voor Cultuur voor de toekomst van de publieke omroep lijkt in strijd met Europees recht. Bovendien doet het afbreuk aan de pluriformiteit en onafhankelijkheid van de publieke omroep. Dat staat in een rapport van advocatenkantoor Kennedy Van der Laan, opgesteld na een vraag van Omroep MAX.

In maart 2014 adviseerde de Raad voor Cultuur staatssecretaris Dekker (VVD, Media) om de huidige structuur van de publieke omroepen te veranderen. De Raad stelt ten eerste voor dat naast de omroepen ook andere bedrijven en organisaties programma’s mogen maken. Ten tweede wordt aangeraden dat de NPO wordt hervormd tot een grote omroep. De NPO krijgt dan ten koste van de huidige losse omroepen meer macht. De NPO voert ten derde hoofdredactie over de gehele publieke omroep. Als laatste stelt de Raad van Cultuur voor dat de NPO 50 procent van de zendtijd van de publieke omroep gaat vullen.
Het onderzoek door Kennedy Van der Laan

Het onderzoek van Kennedy Van der Laan richt zich op de juridische haalbaarheid van bovenstaande voorstellen. Volgens het rapport wordt de NPO een ‘superomroep’ met ‘een driedubbele pet op’: verdeler van budget en zendtijd, inhoudelijk verantwoordelijke en zelf omroep. Dit geeft de NPO zoveel macht dat het Europese mededingingsrecht wordt geschonden. Daarnaast hebben de voorstellen van de Raad van Cultuur een slechte invloed op de mediavrijheid, onafhankelijkheid en pluriformiteit.

In zijn opdracht aan de Raad voor Cultuur stelde staatssecretaris Dekker onafhankelijkheid en pluriformiteit echter als randvoorwaarden. Hij is van plan binnenkort te reageren op het advies.

Bron: Omroep MAX

Link naar rapport

Bericht delen