Adriaan van Dis presenteert VPRO Zomergasten 2024
donderdag 16 mei 2024

Adriaan van Dis presenteert VPRO Zomergasten 2024

Adriaan van Dis presenteert dit seizoen het interviewprogramma VPRO Zomergasten. Van Dis is schrijver en presentator. Van 21 juli tot en met 25 augustus 2024 is VPRO Zomergasten elke zondagavond drie uur lang live te zien op NPO 2.

Sinds Adriaan van Dis in 1983 debuteerde als televisiepresentator bij de VPRO, wordt hij geroemd om zijn innemende, erudiete en uitdagende gesprekken. In het bekroonde literaire praatprogramma Hier is… Adriaan van Dis scherpte hij zijn interviewtechniek tegenover gasten als Salman Rushdie, V.S. Naipaul en W.F. Hermans. Vanaf 1999 presenteerde Adriaan van Dis vier seizoenen Zomergasten. Hij maakte vervolgens de reisseries Van Dis in Afrika en Van Dis in Indonesië.

Als schrijver heeft Van Dis een indrukwekkend oeuvre. Indië, Afrika, zijn getroebleerde jeugd en de tegenstellingen in de samenleving zijn regelmatig terugkerende thema’s in zijn werk. Hij won onder meer de Libris Literatuurprijs, en ontving voor zijn gehele oeuvre in 2015 de Constantijn Huygens-prijs. Het juryrapport vermeldde dat zijn werk bruist van ‘liefde voor ‘de ander’, van opmerkingsgave en nieuwsgierigheid naar diens achtergronden en motieven’.

Van Dis kijkt ernaar uit om een nieuw seizoen Zomergasten te maken: “Drie uur kopreizen met zes bijzondere Zomergasten. De problemen van de tijd verkennen en persoonlijke hartstochten in kaart brengen. Soms doorvragen en waar nodig ook de schaamte respecteren. Nuance is geboden, maar dat staat baldadigheid niet in de weg. In een tijd van snelle meningen en heftige standpunten verlang ik naar langzame televisie. Om de geest lenig te houden. Ik kan niet wachten.”

Hoofdredacteur VPRO Sarah Sylbing: ‘Ik verheug me op een seizoen Zomergasten met Adriaan van Dis. Zijn nieuwsgierigheid naar de ander en zijn kwaliteit om echt te luisteren maakt hem een fijne gesprekspartner. We leven in een ongewisse tijd waarin veel wordt geschreeuwd en gevonden. Van Dis is een man die zichzelf en zijn kijk op het leven blijft bijstellen en bevragen. De dans die hij aan zal gaan met de zes gasten en de nieuwe werelden die we samen met hem zullen betreden zullen ongetwijfeld tot nieuwe inzichten leiden. Wat mij betreft is hij de ideale gastheer van dit seizoen.”

Bron: VPRO/BM
Foto: Reinier van Brummelen/VPRO

Bericht delen