dinsdag 16 januari 2018

Actie tegen De Wereld Draait Door krijgt bijval

Dagblad De Pers sluit zich aan bij de actie van 3FM-dj Michiel Veenstra tegen de magere muziekminuut in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Artiesten krijgen daar slechts één minuut de tijd om een sterk ingekorte versie van een nummer te spelen.

Veenstra heeft daar genoeg van en roept toekomstige muzikale gasten op om vooral door te spelen. De eerste band die dat doet stelt Veenstra één uur airtime in het vooruitzicht. ‘Benieuwd welke band het aandurft. Fuck die minuut, stug het hele nummer doorspelen, dan draai ik je een uur lang op 3FM. #doorrammenbijdwdd’, aldus Veenstra op Twitter.

DWDD-eindredacteur Dieuwke Wynia legde in De Volkskrant uit dat er tijdens de muziek 200.000 kijkers wegzappen. Een langer optreden zou te veel kijkers kosten. “Het is jammer, maar dat is een televisiewet”, aldus Wynia.

René van Dammen, kijkcijferexpert van de publieke omroep, beschikt over de exacte cijfers, van minuut tot minuut. “In een talkshow betekent muziek kijkersverlies, net zo goed als in een muziekprogramma praten voor verlies zorgt”, weet hij.

DWDD heeft dagelijks tegen 20.00 uur zijn hoogste kijkdichtheid met 1,4 tot 1,5 miljoen kijkers. “Tijdens De tv draait door, met die leuke filmpjes.” Daarna praat Matthijs van Nieuwkerk even met de artiesten die dan 40 tot 60 seconden mogen spelen.

“Op dat moment zie je 100.000 tot 200.000 kijkers afhaken. En dat ligt niet aan het Journaal van acht uur, want ook als de muziek een keer wat vroeger of later begint, zie je dat verval. Na die minuut neemt de kijkdichtheid weer toe.”

Bron: De Pers/BN De Stem/Broadcast Magazine

Bericht delen