Aangifte tegen Russen om dood cameraman Stan Storimans in Georgië in 2008
vrijdag 19 april 2024

Aangifte tegen Russen om dood cameraman Stan Storimans in Georgië in 2008

RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans heeft bij het Team Internationale Misdrijven van het Openbaar Ministerie aangifte gedaan in verband met de dood van cameraman Stan Storimans in Georgië in 2008. De aangifte richt zich tegen zes Russische militairen.

Akkermans, die in 2008 met Storimans werkte in Georgië in opdracht van RTL, doet de aangifte samen met diens weduwe, Marjolein Storimans. Stan Storimans kwam samen met elf Georgiërs om het leven bij een raketinslag in de stad Gori. Er woedde destijds een oorlog tussen beide landen.

Journalist Akkermans deed de afgelopen jaren uitvoerig onderzoek. Hij deed dit samen met burgeronderzoekers die onderzoek doen in openbare bronnen, zogeheten Open Source Intelligence (OSINT). Uit dit onderzoek kwamen de namen van zes militairen naar voren die verantwoordelijk zouden zijn voor de dodelijke raketinslag.

Volgens Akkermans liegt Rusland al jaren over van wie de raket afkomstig was. Experts stellen dat Rusland destijds het enige land was dat dit type raketten in bezit had.

Akkermans en Marjolein Storimans zijn overgegaan tot deze aangifte, omdat er via het Internationaal Strafhof en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens niets is gebeurd. “Het gaat om een raketaanval op een burgerdoel en toch heeft nog steeds geen rechter naar deze zaak gekeken”, zegt Akkermans. “En dat is heel pijnlijk. Na bijna zestien jaar raakt ons geduld op en voelen we ons verplicht om zelf deze stap te zetten.”

Het duurt naar verwachting enkele maanden tot het Team Internationale Misdrijven van het Openbaar Ministerie besluit of het overgaat tot vervolging.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen