88,9 miljoen euro op Giro555
donderdag 16 februari 2023

88,9 miljoen euro op Giro555

Op de actiedag van de Samenwerkende Hulporganisaties voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië is ruim 88,9 miljoen euro opgehaald. De voorlopige eindstand werd om 22.18 uur bekendgemaakt, aan het einde van een speciale televisie-uitzending vanuit Beeld & Geluid op NPO 1 waaraan ook RTL en Talpa meewerkten.

“Het is overweldigend hoeveel geld er gegeven is door heel Nederland”, aldus Michiel Servaes, actievoorzitter van Giro555. “Er zijn zo ongelooflijk veel mensen in actie gekomen door ons panel te bellen, online te doneren, maar ook door het hele land zijn acties opgezet door jong en oud.”

Chantal Janzen presenteerde woensdag de speciale tv-show op de Nationale Actiedag voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Jeroen Pauw en Eva Jinek voerden in de studio gesprekken met gasten. Johnny de Mol maakte de afgelopen dagen voor het programma reportages van acties in Nederland. Zangeres Karsu wist kijkers in de uitzending zowel te raken met haar verhaal als met de emotionele ballad die ze zong voor haar omgekomen nicht. De uitzending trok 1.029.000 kijkers op NPO 1.

De landelijke actiedag voor de slachtoffers in Turkije en Syrië ging gisterochtend in Beeld & Geluid in Hilversum van start. Het startsein werd om 05.55 uur gegeven, een verwijzing naar Giro555. De actiedag begon met een bedrag van ruim 28,6 euro. Aan het begin van de middag was de tussenstand 41,9 miljoen euro. De teller stond even na 19.00 uur al op ruim 54,7 miljoen euro en liep in de avond verder op.

Het kabinet maakte eerder op de dag bekend 10 miljoen euro extra vrij te maken voor hulp aan de aardbevingsslachtoffers. Deze 10 miljoen euro voor Giro555 komt bovenop de 10 miljoen euro die het kabinet vorige week toezegde voor noodhulp in Syrië.

Bron: NOS/BM

Bericht delen