48 Hour Film Project komt naar Groningen
donderdag 21 juli 2022

48 Hour Film Project komt naar Groningen

Na negen edities in Leeuwarden is het dit jaar tijd om het 48 Hour Film Project naar Groningen te brengen. In het weekend van 7-9 oktober is het aan de noordelijke filmmakers de taak om binnen 48 uur een korte film te maken.

Het 48 Hour Film Project is een Amerikaans initiatief uit 2001 en heeft inmiddels met ruim 150 deelnemende steden per jaar de hele wereld veroverd. Tijdens het 48 Hour Film Project gaan filmmakers de strijd met elkaar aan om binnen 48 uur de beste korte film te maken. Elk team moet binnen 48 uur een script schrijven, de film opnemen en afwerken.

Bovendien krijgen de deelnemers op de kick-off nog een aantal verplichte elementen mee die in de film verwerkt moeten worden: een genre, een voorwerp, een dialoog en een personage. Elke stad vertoont de gemaakte films op een aansluitende vertoning, waarbij de films bovendien beoordeeld worden door een deskundige jury. De beste film van elke stad wordt vertoond tijdens Filmapalooza, de jaarlijkse 48 Hour Film Project finale in de VS. En als de film daar een prijs wint, wordt hij zelfs vertoond op het prestigieuze filmfestival van Cannes.

Van Leeuwarden naar Groningen
In de afgelopen negen jaar hebben Bart Dokter en Anton Felipa het 48 Hour Film Project in Leeuwarden georganiseerd en is het inmiddels een begrip geworden onder de noordelijke filmmakers. Na negen jaar vinden Bart en Anton het tijd om een stap terug te zetten en nieuwe gepassioneerde organisatoren de mogelijkheid te geven dit project over te nemen.

“Film maken kost normaliter veel geld, dus ons doel was in 2013 om met 48 Hour Film Project het opdoen van ervaring toegankelijker te maken, want film maken leer je maar op één manier: in de praktijk. Wij geloven dat deze stepping stone succesvol is neergezet en kijken als organisatie dan ook tevreden terug”, aldus Bart Dokter.

De nieuwe organisatoren zijn Evert-Jan Berends en Myrthe Dekker geworden. Samen hebben ze al vaker meegedaan aan het 48 Hour Film Project in Leeuwarden en hebben al heel wat ervaring in de filmwereld. Myrthe Dekker: “We zijn super enthousiast dat we dit mooie project naar Groningen mogen brengen. We hebben meerdere jaren met veel plezier meegedaan in Leeuwarden maar hebben er ook heel veel zin in om dit project te organiseren in Groningen.”

Wanneer?
Het 48 Hour Film Project gaat het weekend van 7-9 oktober plaatsvinden. Vrijdagavond krijgen alle teams de verplichte elementen te horen in het Forum tijdens de kick-off, waarna ze kunnen beginnen met het schrijven van het script. Zondagavond moet de film ingeleverd worden op een online platform. Zaterdag 22 oktober zal de vertoning van alle films plaatsvinden in het Forum, gevolgd door een prijsuitreiking waar de teams verschillende prijzen kunnen winnen.

Vanaf 2 augustus kunnen de teams zich inschrijven via deze link.

Bron: 48 Hour Film Project /BM

Bericht delen