41 Songfestival-deelnemers in Eurovision: Europe Shine A Light
woensdag 6 mei 2020

41 Songfestival-deelnemers in Eurovision: Europe Shine A Light

NPO, NOS en AVROTROS produceren samen met de EBU (European Broadcasting Union) de speciale show Eurovision: Europe Shine A Light, die op zaterdagavond 16 mei wordt uitgezonden. De show komt live vanuit Studio 21 op het Media Park in Hilversum en wordt door meer dan 40 landen in Europa en Australië uitgezonden.

De 41 deelnemers die dit jaar zouden meedoen aan het Eurovisie Songfestival in Rotterdam worden tijdens de uitzending in de spotlight gezet. Daarnaast zijn in deze speciale show optredens te zien van vele andere Eurovisie-artiesten. Vanuit heel Europa brengen de artiesten een persoonlijke boodschap en komt er een clip voorbij van het nummer waarmee ze zouden meedoen aan het Eurovisie Songfestival. En samen zullen zij, vanuit locaties in heel Europa, een uitvoering brengen van het nummer Love Shine A Light van Katrina and The Waves (winnaar 1997). Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, bestaande uit 90 muzikanten, zal dit nummer eveneens uitvoeren in een bijzondere orkestversie.

Uiteraard mag Duncan Laurence in deze show niet ontbreken. De winnaar van het Eurovisie Songfestival van vorig jaar zingt zijn gloednieuwe nummer Someone Else dan voor de allereerste keer in een liveshow. Verder zal Michael Schulte (Duitsland – 2018) samen met Ilse DeLange (The Common Linnets – 2014) optreden met Ein Bisschen Frieden, het nummer van zangeres Nicole waarmee Duitsland in 1982 voor het eerst het Eurovisie Songfestival wist te winnen. Israëls Eurovisie-winnaar uit 1979, Gali Atari, zingt haar enorme hit Hallelujah samen met een speciaal Junior Eurovisie Songfestival-koor.

Andere optredens komen vanuit heel Europa met onder meer de Zweedse Måns Zelmerlöw die zijn Eurovisie 2015-winnende nummer Heroes brengt. Marija Šerifović zingt het nummer Molitva waarmee ze voor Servië in 2007 won en Netta (Israël – 2018) komt met een akoestische, betekenisvolle, versie van een nieuw nummer. Tijdens de show zal Mr. Eurovision Johnny Logan zijn beroemde nummer What’s Another Year zingen. Hiermee won hij het Eurovisie Songfestival in 1980. Hij brengt het nummer samen met vele Songfestival-fans van over de hele wereld waarmee hij een enorm Songfestivalkoor vormt.

De show wordt gepresenteerd door Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit. De Nederlandse internet-ster NikkieTutorials geeft in deze bijzondere uitzending online updates. De show is in het Engels en zal in Nederland door Cornald Maas voor AVROTROS voorzien worden van Nederlands commentaar.

Eurovision: Europe Shine a Light wordt uitgezonden op zaterdag 16 mei om 21.00 uur en is te zien op NPO 1. De show wordt ook live gestreamd op het officiële YouTube-kanaal van Eurovision.

Bron: EBU/BM

Bericht delen